Välkommen till invigning av den nya metrosträckan lördagen den 3 december!

Den nya metrosträckan mellan Mattby och Stensvik öppnas för trafik lördagen den 3 december. Det officiella evenemanget hölls i köpcentrum Lippulaiva i Stensvik klockan 10–16, men det ordnas program också på alla andra stationer.

Den officiella öppningsceremonin börjar redan tidigt på lördagsmorgonen då det första metrotåget väster om Mattby avgår från Stensvik klockan 4.56.

Robin Packalen uppträder i köpcentrum Lippulaiva

Öppningsevenemanget börjar klockan 10 i köpcentrum Lippulaiva. Då firas öppnandet av den nya metrosträckan med kaffe och tårta vid båda ingångarna till Esbovikens metrostation. Programmet fortsätter klockan 10.30 på köpcentrumets andra våning med musik och faktaprogram.

Robin Packalen uppträder i köpcentrum Lippulaiva klockan 12.00.

Esbos olika kulturaktörer bidrar till ett mångsidigt program som ordnas också på de andra nya stationerna. På öppningsdagen öppnas det så kallade ”open stage”-estrader där vem som helst får uppträda. Du hittar dessa estrader bredvid Esbo-ballonger på Finnos, Kaitans, Sökös och Stensviks stationer.

Dessutom kan du träffa HRT:s sakkunniga på varje ny station klockan 9–15.

Också många lokala aktörer deltar i evenemanget omkring de nya stationerna.

Öppnandet av den nya metrosträckan ordnas av HRT, Esbo stad, Stadstrafik Ab och Länsimetro Oy.

Information om den nya metrosträckan

Den nya metrosträckan mellan Mattby och Stensvik öppnas för trafik lördagen den 3 december klockan 4.56 då det första metrotåget avgår från Stensvik. Den officiella invigningen av den nya sträckan och de nya stationerna sker på perrongen i Stensviks metrostation innan det första metrotåget avgår klockan 4.40. Dörrarna till stationen öppnas klockan 4.30.

Metron får fem nya stationer: Stensvik, Esboviken, Finno, Kaitans och Sökö.

Det första metrotåget mot Stensvik avgår från Nordsjö klockan 5.07. Det första metrotåget från Järnvägstorget till Stensvik avgår klockan 5.28.

Du kan bekanta dig med de nya rutterna och tidtabellerna i Reseplaneraren när du gör din ruttsök med datum 3.12 eller senare.

Detta år sker det inga ändringar i kollektivtrafiken på grund av den nya metrosträckan. Busslinjerna i södra Esbo kommer att förändras i februari.

HSL-appen är det enklaste sättet att köpa en biljett

Alla de nya metrostationerna ligger i zon C. Detta innebär att när du reser på den nya metrosträckan behöver du en biljett som gäller i zon C. Om du till exempel reser från Mattby till Stensvik behöver du en BC-biljett. Om du reser från Helsingfors centrum till den nya metrosträckan behöver du en ABC-biljett.

HSL-appen som du laddar ner till din telefon är det enklaste sättet att köpa en biljett. Via appen kan du köpa enkel- dygns- och periodbiljetter för alla zoner.

Du kan även köpa biljetter med värde laddat på ditt HRT-kort i kortläsare på stationerna. Biljetter kan också köpas i försäljningsställen, såsom i R-kiosker eller i HOK-Elantos butiker. Du kan också ladda värde eller period på ditt HRT-kort på nätet.

Det finns inga biljettautomater på de nya stationerna. Orsaken till detta är att HRT:s biljettautomater kommer att dras in i slutet av år 2023. Nya kortläsare som möjliggör kontaktlös betalning tas i bruk nästa år.

HRT:s telefonkundservice öppnar tidigare än vanligt

HRT:s telefonkundservice öppnar två timmar tidigare än vanligt dvs. klockan 7.30 lördagen den 3 december. Vår kundservice betjänar per telefon på numret 09 4766 4000 (lsa).