Användning av stadscyklar ökade från förra året

I september–oktober bad vi användare av stadscyklarna om respons på den gångna säsongen. Drygt 4 500 kunder som hade registrerat sig som användare av stadscyklarna i Helsingfors och Esbo besvarade kundenkäten.

I år var användarna i Helsingfors och Esbo mest nöjda med hur tydliga och rimliga användaravgifterna är. Svararna ansåg att det är enkelt att registrera sig som användare och köpa ett abonnemang. Dessutom ansågs tjänstens instruktioner vara tydliga. 

Kundernas rekommendationsvilja, det vill säga NPS-värdet för stadscykeltjänsten var 48, vilket är samma som i fjol och ett utmärkt resultat. Helhetsbetyget för stadscyklarna var 3,75 på skalan 1–5. 

Liksom förra året var svararna mest missnöjda med återlämningen och tillgängligheten av cyklarna.

Drygt 4 500 stadscykelanvändare svarade på enkäten. Merparten av svararna hade registrerat sig för hela säsongen och använde stadscyklarna några gånger i veckan. De som använde stadscyklarna flera gånger per dag var mest nöjda med tjänsten. 

Cyklarna användes oftast för fritidsresor och för att uträtta ärenden. Jämfört med förra året användes stadscyklarna mycket oftare för arbetsresor. De flesta svararna sade också att de hade kombinerat stadscykelresor med kollektivtrafikresor. 

Användningen av stadscyklarna ökade något jämfört med förra året. Sammanlagt gjordes det cirka 2,5 miljoner resor med stadscyklarna i Helsingfors och Esbo. Antalet cyklar var samma som ifjol, det vill säga nästan 4 600. Antalet stadscykelstationer var 457 (347 i Helsingfors och 110 i Esbo), vilket är samma som ifjol. 

Bland de populäraste orsakerna till att prova cyklarna för första gången var nyfikenheten att testa en ny tjänst, tjänstens behändighet och förmånliga pris och tillgång till en cykelförmån som erbjuds av arbetsgivaren. 

Vardagsmotion och möjlighet att använda stadscykeln i stället för kollektivtrafiken var de vanligaste orsakerna till att använda stadscyklarna mer än tidigare. 

Stadscyklarna kommer tillbaka igen nästa år 

Stadscykelsäsongen i Helsingfors, Esbo och Vanda slutar tisdagen den 31 oktober. Under vinterperioden genomgår alla cyklar underhåll inför nästa cykelsäsong. Nästa stadscykelsäsong inleds på våren 2024. 

Den fortlöpande beställningen förnyas automatiskt på våren då den nya stadscykelsäsongen börjar. Inga avgifter debiteras utanför stadscykelsäsongen. Man kan avbryta sin beställning när som helst via egna uppgifter på stadscykelsidan.

Kaupunkipyöräilijöitä kesämaisemassa.