HRT:s kontrollavgift höjs till 100 euro vid årsskiftet

Från 1.1.2024 höjs kontrollavgiften till 100 euro i HRT:s kollektivtrafik. Den nuvarande kontrollavgiften är 80 euro.

Kuvituskuva ihmisistä kävelemässä metroon.

Kommunikationsministeriet fattade beslut om att ändra förordningen om kontrollavgiften i kollektivtrafiken i HRT-området onsdagen den 29 november. Enligt kommunikationsministeriet är höjning av kontrollavgiften proportionell jämfört med biljettpriser som också har höjts under åren.

”Detta är ett mycket välkommet beslut. Vi förlorar 40 miljoner euro varje år i biljettintäkter på grund av att en del av passagerarna åker utan giltig biljett, och vi vill minska tjuvåkningen på alla möjliga sätt”, säger HRT:s verkställande direktör Mika Nykänen.

Kontrollavgiften i HRT-området har varit 80 euro ända sedan 2007. Under denna tid har den allmänna kostnads- och lönenivån stigit avsevärt vilket har minskat kontrollavgiftens förebyggande effekt. Den förmånligaste biljetten för vuxna kostade 2,20 euro i Helsingforsregionens kollektivtrafik 2007. Motsvarande biljett kostar 3,10 euro 2023 och 2,95 euro nästa år.

I de övriga nordiska länderna är kontrollavgiften över 100 euro sedan länge.

Många busslinjer i HRT-trafiken är sådana att man inte behöver visa upp biljetten till bussföraren vilket försnabbar trafiken och förbättrar servicen. Samtidigt har det ökat andelen passagerare utan giltig biljett. Målet med höjning av kontrollavgiften är att minska tjuvåkning.

Kontroll av HRT:s biljetter grundar sig på lagen om kontrollavgiften i kollektivtrafiken.