HSL:n joukkoliikenteen yleiset matkustus- ja lippuehdot

Näitä yleisiä matkustus- ja lippuehtoja sovelletaan 1.1.2024 alkaen, ja ne korvaavat aikaisemmat matkustamista ja lippuja koskevat ehdot. 

Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä (HSL) tarjoaa joukkoliikennettä sekä kehittää toimivaa liikkumisen kokonaisuutta Helsingin seudulla. HSL:n toimialueeseen kuuluvat yhdeksän (9) jäsenkuntaa: Helsinki, Espoo, Kauniainen, Vantaa, Kerava, Sipoo, Tuusula, Kirkkonummi ja Siuntio.

HSL:n joukkoliikenteen yleisiä matkustus- ja lippuehtoja sovelletaan HSL:n järjestämiin joukkoliikennematkoihin ja lippujen ostamiseen.

Nämä ehdot ovat saatavissa suomen-, ruotsin- ja englanninkielisinä. Jos eri kieliversiot ovat keskenään ristiriidassa, noudatamme ensisijaisesti suomenkielisiä ehtoja.

HSL:n verkkopalvelujen, HSL-sovelluksen ja HSL Yritysportaalin käyttämiseen sovelletaan näiden ehtojen lisäksi erillisiä käyttöehtoja:

HSL:n verkkopalvelujen käyttöehdot

HSL-sovelluksen käyttöehdot

HSL Yritysportaalin käyttöehdot

Kaupunkipyöräpalveluun sovelletaan erillisiä ehtoja. Lisätietoja kaupunkipyöristä

Näissä ehdoissa käytetyillä termeillä on seuraava merkitys:

Alennusryhmä Tietyt asiakasryhmät voivat ostaa matkalippuja alennettuun hintaan. Alennus on prosentuaalinen ja se lasketaan vastaavasta aikuisten lipun hinnasta.
Asiakas tai sinä HSL:n palveluita käyttävä yksityishenkilö (kuluttaja) tai yritys (elinkeinoharjoittaja).
Asiakasryhmä Esimerkiksi aikuiset, opiskelijat, eläkeläiset ja 7–17-vuotiaat lapset. Asiakasryhmä vaikuttaa matkalipun hintaan. Tietyillä asiakasryhmillä on edellytysten täyttyessä oikeus ostaa lippuja alennettuun hintaan tai matkustaa ilman lippua.
Haltijakohtainen HSL-kortti Haltijakohtaista HSL-korttia voi käyttää kuka tahansa henkilö, joka kuuluu HSL-kortille tallennettuun asiakasryhmään (aikuinen tai lapsi). Haltijakohtainen HSL-kortti sopii yhteiskäyttöön esimerkiksi yritykselle tai perheelle.
Henkilökohtainen HSL-kortti Henkilökohtaista HSL-korttia voi käyttää ainoastaan kortin omistaja, eikä sitä saa luovuttaa toiselle henkilölle.
HSL Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä (Y-tunnus: 2274586-3).
HSL-alue Helsinki, Espoo, Kauniainen, Vantaa, Kerava, Sipoo, Tuusula, Kirkkonummi ja Siuntio.
HSL-kortti HSL:n ladattava matkakortti, jolle voit ostaa matkalippuja ja arvoa käytettäväksi HSL-alueen joukkoliikenteessä. Voit käyttää HSL-kortilla vain sille ladattuja lippuja ja arvoa.
HSL-korttipalvelu (kortti.hsl.fi) Henkilökohtaisilla tunnuksilla toimiva verkkopalvelu, jossa voit ostaa HSL-kortille lippuja, tarkastaa lippu- ja lataustietoja sekä sulkea kadonneen HSL-kortin.
HSL:n palvelupiste HSL:n ylläpitämä palvelupiste.
HSL-sovellus Sovellus, jonka voit ladata App Store, Google Play ja AppGallery -sovelluskaupoista ja jolla voit ostaa ja hallinnoida matkalippuja, käyttää Reittiopasta ja vastaanottaa liikennetietoa. Voit käyttää HSL-sovelluksella vain sillä ostamiasi lippuja.
Kolmannen osapuolen myyntipiste Kolmannen osapuolen ylläpitämä myyntipiste, josta voit ostaa HSL:n lippuja. Näitä ovat esimerkiksi HSL-alueen R-kioskit, Prismat, S-marketit ja Alepat.
Kortinlukija Liikennevälineessä tai laiturialueella oleva laite, joka lukee matkalipun HSL-kortilta.
Korttimaksu Uudesta HSL-kortista perittävä kertaluonteinen maksu eli uuden HSL-kortin hinta. Korttimaksu määräytyy HSL:n voimassa olevan hinnaston mukaisesti.
Kuluttaja Yksityishenkilö, joka käyttää HSL:n palveluita muuhun tarkoitukseen kuin elinkeinotoimintaan.
Kuntien ylläpitämä palvelupiste
HSL-alueen kuntien ylläpitämä palvelupiste.
Liikenneväline Bussi, juna, metro, raitiovaunu tai lautta, jota käytämme henkilöiden kuljettamiseen ja joukkoliikennepalvelun toteuttamiseen.
Lippu tai matkalippu Oikeuttaa matkustamaan HSL-alueen joukkoliikennevälineissä. Lippusi voi olla 1) HSL-kortille ladattu lippu, 2) sähköinen lippu HSL-sovelluksessa, 3) pahvinen HSL-kertakortti, 4) paperille tulostettu lippu tai 5) sähköinen lippu MaaS-palveluntarjoajan sovelluksessa.
Lippuautomaatti Automaatti, joka on HSL:n pysäkillä tai laiturialueella ja josta voit ostaa lippuja tai ladata HSL-korttia.
Lipputyyppi Erilaiset matkaliput, joita ovat kertalippu, sarjalippu, vuorokausilippu, kausilippu ja lisävyöhykelippu.
MaaS ”Liikenne palveluna” eli ”Mobility as a Service”. Yksittäisenä palvelumuotona MaaS viittaa eri palveluntarjoajien liikkumispalveluista koottuihin palvelukokonaisuuksiin, joita käyttäjä hallitsee puhelimen tai jonkin muun kannettavan laitteen sovelluksen kautta.
MaaS-palveluntarjoaja Toimijat, jotka välittävät joukkoliikenteen matkustusoikeutta eli tarjoavat MaaS-palveluja.
Maksualue Metroaseman tai lautan laiturialue, jolle siirryttyäsi sinulla pitää olla voimassa oleva matkalippu. Metroasemilla maksualue alkaa liukuportaiden yläpäässä kortinlukijoiden luota. Suomenlinnan lautan maksualue alkaa kortinlukijoiden luota.
Mobiilimaksamisen maksutapalisä HSL-sovelluksessa lipun voi maksaa mobiilimaksulla puhelinlaskun yhteydessä, jos sen hinta on alle 50 euroa. Näihin maksuihin lisätään 1,6 prosentin maksutapalisä.
Myyntilaite Kortinlukijat, lippuautomaatit ja myyntipisteiden myyntilaitteet.
Pahvinen HSL-kertakortti Kertaladattava pahvinen kortti, jolle voidaan ladata kertalippuja ja vuorokausilippuja.
Palvelu HSL:n tarjoamat joukkoliikenteen matkustuspalvelut.
Palvelumaksu Voidaan periä lippuihin liittyvissä hyvitys-, muutos- ja lopetustilanteissa, kun asiakas asioi palvelupisteessä, sekä tarkastusmaksun peruuttamisesta. Myyntipaikat ja palvelupisteet voivat veloittaa matkalipun tai arvon hinnan lisäksi palvelumaksun lipun ostamisesta ja arvon tai kauden lataamisesta. Palvelumaksu määräytyy myyntipaikkakohtaisesti ja HSL:n hinnaston mukaisesti.
Palveluntarjoaja HSL:n kanssa palvelusopimuksen tehnyt liikennöitsijä, jälleenmyyjä, alihankkija tai muu taho.
Palvelupiste Fyysinen toimipaikka, jossa asiakkaat voivat hoitaa HSL:n asiakkuuteen, matkustamiseen ja lippuihin liittyviä asioita. Palvelupisteitä on kahdenlaisia: 1) HSL:n palvelupiste ja 2) kuntien ylläpitämät palvelupisteet.
Reittiopas (hsl.fi) Palvelu, jonka avulla voit hakea joukkoliikennevälineitä ja reittejä antamastasi lähtöpisteestä määränpäähän sekä tietoa siitä, millaisen lipun tarvitset matkallesi. Reittioppaalla voit etsiä reittejä myös kävellen ja pyörällä liikkumiseen.
U-liikenne Bussilinjat, joiden reitti jatkuu HSL-alueen ulkopuolelle.
Vahva tunnistautuminen Asiakkaan henkilöllisyyden sähköinen varmentaminen esimerkiksi suomalaisilla verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
Vyöhyke HSL-alue on jaettu neljään vyöhykkeeseen, jotka on nimetty kirjaimin A, B, C ja D Helsingin keskustasta alkaen. Voit tarkastaa, tiedot vyöhykkeistä ja matkallesi tarvittavasta lipusta HSL-sovelluksesta tai hsl.fi:stä.

Sisällys

 1. HSL-kortti
 2. Liput ja niiden ostaminen
 3. Lipputyypit
 4. Matkalipun hyvittäminen
 5. Alennusryhmät ja oikeus matkustaa ilman lippua
 6. Matkalippujen käyttäminen ja matkustusohjeet
 7. Matkalippujen tarkastus
 8. Lippu- ja lataustietojen tarkastus
 9. Polkupyörät ja tavarat joukkoliikenteessä
 10. Liityntäpysäköinti
 11. HSL:n vastuu ja kuluttajan velvollisuudet
 12. Ehtojen siirto, voimassaolo ja muuttaminen
 13. HSL:n tietosuoja
 14. Sovellettava laki ja eirmielisyyksien ratkaisu
 15. Yhteystiedot

 

1. HSL-kortti

HSL-kortti on ladattava kortti, jolle voit ostaa lippuja ja arvoa käytettäväksi HSL-alueen joukkoliikenteessä. HSL-kortti voi olla henkilökohtainen tai haltijakohtainen. Voit hankkia kortin HSL-korttipalvelusta tai palvelupisteistä. HSL-kortti on käytettävissä toistaiseksi tai siihen saakka, kunnes uusimme HSL-kortit tai lopetamme matkakorttijärjestelmän ylläpidon. Mikäli käytät HSL-korttia näiden ehtojen vastaisesti, kortti voidaan ottaa sinulta pois.

HSL-kortin ja HSL-sovelluksen taustajärjestelmät eivät ole yhteydessä toisiinsa. Et voi siis käyttää HSL-sovelluksessa HSL-kortin lippuja tai HSL-kortille ladattua arvoa, etkä HSL-kortilla HSL-sovelluksen lippuja.

1.1. Henkilökohtainen HSL-kortti

 • Henkilökohtaista HSL-korttia voi käyttää ainoastaan kortin omistaja, eikä sitä saa luovuttaa toiselle henkilölle.
 • Kortille tallennetaan asiakasryhmäsi, joka yhdessä kotikuntasi kanssa määrittää, minkä asiakasryhmän lippuja voit ostaa kortillesi.
 • Henkilökohtaista HSL-korttia ei voi muuttaa haltijakohtaiseksi.

1.2. Haltijakohtainen HSL-kortti

 • Haltijakohtaista HSL-korttia voi käyttää kuka tahansa kortille tallennettuun asiakasryhmään kuuluva henkilö (aikuinen tai lapsi).
 • Kortti soveltuu yhteiskäyttöön esimerkiksi yritykselle tai perheelle.
 • Haltijakohtaista HSL-korttia ei voi muuttaa henkilökohtaiseksi.
 • Uusien haltijakohtaisten HSL-korttien myynti on päättynyt 31.12.2023.

1.3. Kadonnut HSL-kortti

Henkilökohtainen HSL-kortti: Voit ilmoittaa kadonneen henkilökohtaisen korttisi sulkulistalle. Sinun ei tarvitse tietää HSL-korttisi numeroa, henkilötunnuksesi kertominen riittää.

Haltijakohtainen HSL-kortti: Voit ilmoittaa kadonneen haltijakohtaisen kortin sulkulistalle vain, jos korttiin on liitetty henkilötunnus tai yrityksen y-tunnus. Jos yrityksellä on useita HSL-kortteja, tulee sinun ilmoittaa myös kortin numero.

Voit ilmoittaa HSL-kortin sulkulistalle seuraavilla vaihtoehtoisilla tavoilla:

 • HSL-korttipalvelussa
 • Puhelimitse numeroon 09 4766 4000
 • Palvelupisteissä

Sulkulistalle vietyä HSL-korttia ei voi käyttää matkustamiseen, siihen ei voi ladata lippuja eikä sitä voi poistaa sulkulistalta.

Kadonneen HSL-kortin kausilipun tai arvon siirto uudelle HSL-kortille: Sulkulistalle viedyn HSL-kortin jäljellä oleva kausi ja/tai arvo voidaan siirtää uudelle HSL-kortille palvelupisteissä. Jäljellä oleva kausi ladataan uudelle HSL-kortille siitä päivästä alkaen, kun asioit palvelupisteessä. Kadonneen HSL-kortin korttimaksua ei hyvitetä. Siirrosta peritään hinnaston mukainen palvelumaksu ja uudesta HSL-kortista korttimaksu.

Löytötavarana palautettu HSL-kortti säilytetään palvelupisteen löytökorissa kolme (3) kuukautta, minkä jälkeen kortti poistetaan käytöstä. Emme palauta käytöstä poistetun kortin kausilippua tai arvoa asiakkaalle.

1.4. Arvon lataus HSL-kortille

Voit ladata arvoa HSL-kortille HSL-korttipalvelussa, lippuautomaateilla, palvelupisteissä sekä kolmannen osapuolen myyntipisteissä. Arvon lataamisen jälkeen voit ostaa HSL-kortilla lippuja kortinlukijalta, kun matkustat HSL:n liikennevälineissä.

Emme hyvitä HSL-kortille ladattua arvoa.

HSL-korttipalvelusta ostetun arvon käyttäminen: Ennen kuin voit käyttää HSL-korttipalvelusta ostamaasi arvoa, sinun pitää siirtää se HSL-kortille kortinlukijalla. Siirtoa ei voi tehdä U-liikenteen bussien myyntilaitteilla. Ostohetkestä on korkeintaan 60 minuutin viive siihen, että voit siirtää arvon HSL-kortille.

1.5. Viallinen HSL-kortti tai pahvinen HSL-kertakortti

Voit vaihtaa toimimattoman tai muuten viallisen HSL-korttisi uuteen palvelupisteissä. Viallisen kortin käyttämätön kausi ja/tai arvo voidaan siirtää uudelle kortille siitä hetkestä alkaen, kun asioit palvelupisteissä.
Myös toimimattoman tai muuten viallisen pahvisen HSL-kertakortin käyttämättä jääneet vuorokaudet on mahdollista siirtää uudelle kortille. Fyysisesti rikkoutuneen pahvisen HSL-kertakortin käyttämättä jääneet vuorokaudet hyvitetään vain silloin, jos kortin rikkoutuminen on johtunut HSL:stä.

Sinulla on velvollisuus säilyttää korttiasi huolellisesti.

HSL-kortin tai pahvisen HSL-kertakortin viallisuus johtuu HSL:stä:
Korvaamme kortin viallisuudesta aiheutuneet kulut, esimerkiksi kertaliput sekä puhelin- ja postikulut, kuitteja ja tositteita vastaan, jos

 • kortti lakkaa toimimasta teknisen vian tai fyysisen ominaisuuden virheellisyyden vuoksi,
 •  sinulle on aiheutunut tästä ylimääräisiä kuluja ja
 • näiden ehtojen luvussa 11 ”HSL:n vastuu ja kuluttajan velvollisuudet” määritetyt edellytykset täyttyvät.

HSL-kortin tai pahvisen HSL-kertakortin viallisuus tai rikkoutuminen johtuu sinun toiminnastasi: Perimme arvon ja/tai kauden siirrosta uudelle kortille palvelumaksun ja uudesta HSL-kortista korttimaksun. Emme hyvitä pahvisen HSL-kertakortin käyttämättä jääneitä vuorokausia.

2. Liput ja niiden ostaminen

2.1. Lippujen myyntipaikat

Voit hankkia lipun seuraavista myyntipaikoista:

 • HSL-sovelluksesta
 • HSL-korttipalvelusta
 • lippuautomaateista, jotka on useimmiten sijoitettu HSL:n pysäkeille tai laiturialueille
 • kolmannen osapuolen myyntipisteistä
 • MaaS-palveluntarjoajien palveluista

HSL-sovelluksessa, HSL-korttipalvelussa ja lippuautomaateilla ei peritä erillistä palvelumaksua. Muut myyntipaikat ja palvelupisteet voivat veloittaa matkalipun tai arvon hinnan lisäksi palvelumaksun lipun ostamisesta ja arvon tai kauden lataamisesta.


2.2. Lippujen maksutavat

HSL-sovelluksessa: puhelinlasku, yleisimmät maksukortit, valikoidut mobiilimaksutavat ja valikoidut työmatkaedut. Jos maksat lippusi puhelinlaskulla, operaattorit välittävät matkapuhelinnumerosi HSL:lle laskutusta varten.

HSL-korttipalvelussa: verkkopankkimaksu ja MobilePay.

HSL:n lippuautomaateilla: yleisimmät maksukortit ja joissakin automaateista myös käteinen (setelit ja/tai kolikot).

Kolmannen osapuolen myyntipisteissä: myyntipisteen hyväksymät maksuvälineet.

MaaS-palveluntarjoajien palveluissa: palveluntarjoajan hyväksymät maksuvälineet.

Työmatkaedulla voit maksaa vain henkilökohtaiseen käyttöösi tulevia lippuja.

3. Lipputyypit

3.1. Kertalippu

Voit vaihtaa kulkuneuvoa lipun vaihtoajan puitteissa:

 • AB-, BC- ja D-liput 80 minuuttia
 • ABC- ja CD-liput 90 minuuttia
 • BCD-liput 100 minuuttia
 • ABCD-liput 110 minuuttia

Voit hankkia kertalipun:

HSL-sovelluksessa: Voit valita, alkaako lipun voimassaolo heti tai enintään 24 tunnin kuluttua ostohetkestä. Tarvitset lipun ostoon internet-yhteyden, mutta kertalippu toimii lipun oston jälkeen ilman internet-yhteyttä. Kertalippuja ei voi siirtää puhelimesta toiseen. Jos poistat HSL-sovelluksen puhelimestasi tai kirjaudut ulos sovelluksesta, menetät puhelimessa mahdollisesti voimassa olevat kertaliput.

HSL-kortille ladatulla arvolla: Jos maksat lipun HSL-kortille ladatulla arvolla, kortilla pitää olla arvoa vähintään lipun hinnan verran. Osta arvolippu kortinlukijalla, kun nouset liikennevälineeseen tai ennen kuin siirryt maksualueelle.

Pahviselle HSL-kertakortille: Voit ostaa pahviselle HSL-kertakortille ladattavia kertalippuja palvelupisteistä ja monista kolmannen osapuolen myyntipisteistä. Lipun voimassaolo alkaa, kun käytät lippua ensimmäisen kerran ja näytät sitä kortinlukijalle. Lippu on käytettävä kahden (2) vuoden kuluessa ostohetkestä.

Lippuautomaatista: Lippuautomaatista ostetun paperille tulostuvan kertalipun voimassaolo alkaa ostohetkestä. Voimassaoloaika on 10 minuuttia pidempi kuin yllä luetellut kertalippujen voimassaoloajat.

3.2 Sarjalippu

Voit ostaa kertalippuja 10 ja 20 kappaleen sarjoissa, jolloin hinta on yksittäistä kertalippua edullisempi. Sarjalippu on käytettävä 30 ja 60 vuorokauden aikana. Sarjalippuja on saatavilla vain aikuisille HSL-sovelluksessa. Lippu on henkilökohtainen ja edellyttää vahvaa tunnistautumista.

Jos puhelimesi vaihtuu, rikkoutuu, varastetaan tai katoaa, voit siirtää HSL-sovelluksessa ostetun, voimassa olevan sarjalipun uuteen puhelimeesi tunnistautumalla vahvasti HSL-sovelluksessa.

3.3. Vuorokausilippu

Vuorokausilipulla voit matkustaa rajoituksetta HSL:n liikennevälineissä valitsemillasi vyöhykkeillä lipun voimassaoloaikana.

Voit hankkia vuorokausilipun:

 • HSL-sovelluksessa
  Vuorokausilippu on valintasi mukaan voimassa 1–13 vuorokautta. Voit ostaa vuorokausilipun aikaisintaan 24 tuntia ennen lipun voimassaolon alkamista ja määritellä lipun voimassaolon alkamisajankohdan yhden (1) tunnin tarkkuudella. Tarvitset lipun ostoon internet-yhteyden. Vuorokausilippu toimii oston jälkeen ilman internet-yhteyttä. Vuorokausilippuja ei voi siirtää puhelimesta toiseen. Jos poistat HSL-sovelluksen puhelimestasi tai kirjaudut ulos sovelluksesta, menetät puhelimessa mahdollisesti voimassa olevat vuorokausiliput.
 • Pahviselle HSL-kertakortille
  Vuorokausilippu on valintasi mukaan voimassa 1–7 vuorokautta. Lipun voimassaolo alkaa, kun käytät lippua ensimmäisen kerran ja näytät sitä kortinlukijalle. Vuorokausilippu pitää käyttää kahden (2) vuoden kuluessa ostohetkestä.

 • HSL-kortille
  Vuorokausilippu on valintasi mukaan voimassa 1–13 vuorokautta. Voit ladata lipun henkilökohtaiselle tai haltijakohtaiselle HSL-kortille. Lippuja on saatavilla aikuisille ja lapsille ja kaikille vyöhykkeille. Voit ostaa lipun aikaisintaan 60 vuorokautta ennen lipun voimassaolon alkamista. Lipun voimassaolo alkaa valitun vuorokauden alusta. Lipun viimeisenä voimassaolopäivänä lippu kelpaa seuraavan kalenterivuorokauden puolella klo 4.30 asti. Voit myös ostaa lisävyöhykelipun HSL-kortille ladattuun vuorokausilippuun.

 • Lippuautomaateista
  Automaateissa myynnissä olevien vuorokausilippujen valikoima vaihtelee. Osassa automaateista lippu tulostuu pahviselle HSL-kertakortille, ja lipun voimassaolo alkaa, kun käytät lippua ensimmäisen kerran ja näytät sitä kortinlukijalle. Osassa automaatteja lippu tulostuu paperille, ja lipun voimassaolo alkaa ostohetkestä.

 • Helsinki Card on etäluettava kortti, johon sisältyy 1–3 vuorokauden matkustusoikeus AB- tai ABC-vyöhykkeillä. Matkustusoikeuden voimassaolo alkaa, kun käytät lippua ensimmäisen kerran ja näytät sitä kortinlukijalle.

3.4. Kausilippu

Kausilipulla voit matkustaa HSL:n liikennevälineissä lipun voimassaoloaikana valitsemillasi vyöhykkeillä. Kausilippu on voimassa vähintään 14 vuorokautta ja enintään 360 vuorokautta.

Kausilippuja on kolmenhintaisia:

Perushintainen kausilippu: Mikäli asut HSL-alueen kunnassa tai kunnassa, jonka kanssa HSL:llä on lippuyhteistyösopimus, olet oikeutettu kotikuntasi tukemaan perushintaiseen kausilippuun.

Yleishintainen kausilippu: Muille on tarjolla yleishintaisia kausilippuja.
Lisäksi tietyt asiakasryhmät ovat oikeutettuja hankkimaan kausilipun alennettuun hintaan. Katso lisää alennusryhmistä luvusta 5 ”Alennusryhmät ja oikeus matkustaa ilman lippua”.

Jatkuva tilaus ja jatkuva säästötilaus: Voit tehdä tilauksen, jos asut HSL-alueen kunnassa tai kunnassa, jonka kanssa HSL:llä on lippuyhteistyösopimus, ja olet oikeutettu kotikuntasi tukemaan perushintaiseen kausilippuun.

Lisäksi tietyt asiakasryhmät ovat oikeutettuja hankkimaan kausilipun alennettuun hintaan. Katso lisää alennusryhmistä luvusta 5 ”Alennusryhmät ja oikeus matkustaa ilman lippua”.

Voit hankkia kausilipun seuraavilla tavoilla:

HSL-kortille palvelupisteistä, kolmannen osapuolen myyntipisteistä ja lippuautomaateista: Tieto asuinkunnastasi tallennettaan ensin henkilökohtaiselle HSL-kortille palvelupisteessä. Tämän jälkeen voit ostaa kausilippuja palvelupisteistä, kolmannen osapuolen myyntipisteistä sekä lippuautomaateista.

HSL-kortille HSL-korttipalvelussa: Tieto asuinkunnastasi tarkastetaan vahvalla tunnistautumisella. Ennen kuin voit käyttää HSL-korttipalvelusta ostettua lippua, sinun pitää siirtää se HSL-kortillesi kortinlukijalla. U-liikenteen bussien myyntilaitteilla siirtoa ei voi tehdä. Ostohetkestä on korkeintaan 60 minuutin viive siihen, että voit siirtää kausilipun HSL-kortille.

HSL-sovelluksessa: Sinun pitää ennen lipun ostamista tunnistautua vahvasti, koska tieto asuinkunnasta tarkastetaan vahvalla tunnistautumisella. Tieto asuinkunnastasi tarkastetaan vahvalla tunnistautumisella. Voit ostaa kausilipun kertaostoksena, jatkuvana tilauksena (katso kohta 3.4.1) tai jatkuvana säästötilauksena (katso kohta 3.4.2). Tarvitset lipun ostamiseen internet-yhteyden ja kausilippu vaatii internet-yhteyden 24 tunnin välein sen koko voimassaolon ajan. Jos puhelimesi vaihtuu, rikkoutuu, varastetaan tai katoaa, voit siirtää HSL-sovelluksessa ostetun, voimassa olevan kausilipun uuteen puhelimeesi tunnistautumalla vahvasti HSL-sovelluksessa.

3.4.1. Jatkuva tilaus (vain HSL-sovelluksessa)

Voit ostaa kausilipun jatkuvana tilauksena HSL-sovelluksessa. Tilaus on voimassa toistaiseksi ja lippu veloitetaan automaattisesti 30 vuorokauden jaksoissa maksukortilta, jonka olet liittänyt HSL-sovellukseen. Voit irtisanoa jatkuvan tilauksen milloin vain (katso kohta 3.3.6).

Voit määritellä lipun voimassaolon alkamaan enintään 60 vuorokauden kuluttua ostohetkestä. Ensimmäinen 30 vuorokauden jakso veloitetaan ostohetkellä, jolloin tilaus myös astuu voimaan. Seuraava 30 vuorokauden jakso veloitetaan maksukortiltasi kaksi (2) vuorokautta ennen uuden jakson alkua. Jokaisen 30 vuorokauden jakson hinta on veloitushetkellä voimassa olevan HSL:n hinnaston mukainen.

Sinun täytyy huolehtia siitä, että HSL-sovellukseen liittämälläsi maksukortilla on riittävästi katetta veloituksia varten. Jos veloitus ei onnistu maksukortiltasi, veloitusta yritetään kolme (3) kertaa. Jos veloitus epäonnistuu kaikilla kolmella (3) kerralla, jatkuva tilaus katsotaan irtisanotuksi ja se päättyy maksetun jakson lopussa.

3.4.2. Jatkuva säästötilaus (vain HSL-sovelluksessa)

Voit ostaa kausilipun jatkuvana säästötilauksena HSL-sovelluksessa. Lippu veloitetaan automaattisesti 30 vuorokauden jaksoissa maksukortilta, jonka olet liittänyt HSL-sovellukseen. Jatkuvassa säästötilauksessa sitoudut tilaukseen 360 vuorokaudeksi, minkä jälkeen tilaus jatkuu automaattisesti toistaiseksi voimassa olevana. Jos irtisanot jatkuvan säästötilauksen ennen 12. veloitusta, keskeytyksestä peritään irtisanomismaksu (katso kohta 3.4.7).

Voit määritellä lipun voimassaolon alkamaan enintään 60 vuorokauden kuluttua ostohetkestä. Ensimmäinen 30 vuorokauden jakso veloitetaan ostohetkellä, jolloin tilaus myös astuu voimaan. Seuraava 30 vuorokauden jakso veloitetaan maksukortiltasi kaksi (2) vuorokautta ennen uuden jakson alkua. 30 vuorokauden jakson hinta pysyy samana 12 ensimmäistä jaksoa, tai laskee, jos tilauksesi vyöhykelipun hinta laskee. Tämän jälkeen jakson hinta on veloitushetkellä voimassa olevan HSL:n hinnaston mukainen.

Sinun täytyy huolehtia siitä, että HSL-sovellukseen liittämälläsi maksukortilla on riittävästi katetta veloituksia varten. Jos veloitus ei onnistu maksukortiltasi, saat tästä ilmoituksen HSL-sovelluksessa ja sähköpostiviestinä ensimmäisen kerran kaksi (2) vuorokautta ennen 30 vuorokauden jakson vaihtumista. Sinulla on kaksi (2) vuorokautta aikaa siirtää tilillesi rahaa tai vaihtaa maksukortti HSL-sovellukseen niin, että maksu onnistuu. Veloitusta yritetään kahden (2) vuorokauden ajan. Jos veloitus ei onnistu kahden (2) vuorokauden aikana, jatkuva säästötilaus katsotaan irtisanotuksi, tilaus päättyy maksetun jakson lopussa ja sinulta veloitetaan irtisanomismaksu (katso kohta 3.4.7).

Jos sinulla on useita katkenneita jatkuvia säästötilauksia, koska maksukortillasi ei ole ollut katetta, tai sinulla on useampia maksamattomia irtisanomismaksuja, HSL pidättää oikeuden rajoittaa jatkuvan säästötilauksen ostamisen määräajaksi.

3.4.3. Kausilipun matkustusalueen muuttaminen

Kertaostoksena ostettu kausilippu: Voit muuttaa yli 30 vuorokautta voimassa olevan kausilipun matkustusaluetta eli vyöhykkeitä kesken kauden. Jäljellä olevat, käyttämättömät 30 vuorokauden jaksot hyvitetään uuden kausilipun hinnasta. Esimerkiksi jos kautta on jäljellä 35 vuorokautta, uuden kausilipun hinnasta hyvitetään 30 vuorokauden osuus. Emme kuitenkaan palauta sinulle rahaa, jos uusi kausilippu maksaa vähemmän kuin hyvitettävä summa. Jos vaihdat 360 vuorokauden kausilipun matkustusaluetta, sinulta veloitetaan lisäksi irtisanomismaksu kohdan 3.4.5.mukaisesti. Lisäksi sovellamme kohdan 4.2 mukaisia ohjeita hyvityksen hakemisesta.

Jatkuva tilaus ja jatkuva säästötilaus: Voit muuttaa lipun matkustusaluetta eli vyöhykkeitä ennen seuraavan jakson veloitusta eli viimeistään kaksi (2) vuorokautta ennen kuluvan jakson päättymistä ilman, että tilaus katkeaa. Uusi matkustusalue astuu voimaan kuluvan jakson päätyttyä. Jo veloitetun jakson matkustusaluetta ei voi muuttaa. Jos muutat vyöhykkeitä, tilaus jatkuu sillä hetkellä voimassa olevan HSL:n hinnaston mukaisesti.

3.4.4. Asiakasryhmän muuttuminen

Et voi muuttaa kausilippusi asiakasryhmää kesken kausilipun, jatkuvan tilauksen tai jatkuvan säästötilauksen voimassaolon. Voit kuitenkin irtisanoa kausilipun, jatkuvan tilauksen tai jatkuvan säästötilauksen ehtojen mukaisesti (katso kohdat 3.4.5–3.4.7) ja ostaa sen jälkeen kausilipun uudella asiakasryhmälläsi.

3.4.5. Kertaostoksena ostetun kausilipun irtisanominen

360 vuorokauden kausilippu: Voit irtisanoa kausilipun milloin vain. Jos lippusi on HSL-kortilla, voit irtisanoa sen kaikissa palvelupisteissä. Jos lippusi on HSL-sovelluksessa, irtisanomisen voi tehdä vain HSL:n palvelupisteessä. Veloitamme irtisanomisesta palvelumaksun lisäksi irtisanomismaksun:

 • AB-, BC-, CD- ja D-vyöhykkeiden liput: irtisanomismaksu on 42 euroa
 • ABC- ja BCD-vyöhykkeiden liput: irtisanomismaksu on 52 euroa
 • ABCD-vyöhykkeen liput: irtisanomismaksu on 61 euroa.

Hyvitämme jäljellä olevasta kaudesta käyttämättömät 30 vuorokauden jaksot. Esimerkiksi jos kautta on jäljellä 35 vuorokautta, saat hyvitystä 30 vuorokaudesta. Lisäksi hyvitykseen sovelletaan kohdan 4.2 mukaisia ohjeita hyvityksen hakemisesta.

Muut kertaostoksena ostetut kausiliput: Jos irtisanot kausilipun kesken voimassa olevan kauden, jäljellä olevaa kautta ei hyvitetä.

3.4.6. Jatkuvan tilauksen irtisanominen

Voit irtisanoa jatkuvan tilauksen koska tahansa. Sinun pitää irtisanoa se HSL-sovelluksessa tai soittaa HSL:n asiakaspalveluun ennen kuin seuraava 30 vuorokauden jakso veloitetaan eli viimeistään kaksi (2) vuorokautta ennen uuden jakso alkua.

Jos jatkuvan tilauksen veloitus maksukortiltasi epäonnistuu kohdassa 3.4.1 kuvatulla tavalla, jatkuva tilaus katsotaan irtisanotuksi.
Kausilippu on irtisanomisen jälkeen voimassa maksetun jakson loppuun asti.

Esimerkit:

 • Olet ottanut jatkuvan tilauksen käyttöön 19.9. ja lopetat sen 1.10. klo 19.30. Kausi on voimassa kuluvan 30 vuorokauden jakson loppuun asti eli 18.10. klo 04.30, minkä jälkeen tilaus loppuu.
 • Olet ottanut jatkuvan tilauksen käyttöön 19.9. ja lopetat sen 15.10. klo 19.30. Kausi on voimassa kuluvan 30 vuorokauden jakson loppuun eli 18.10. klo 04.30, minkä jälkeen tilaus loppuu.
 • Olet ottanut jatkuvan tilauksen käyttöön 19.9. ja lopetat sen 18.10. klo 08.00. Seuraavan jakson veloitus on jo tehty 16.10. klo 04.31. Kausi on voimassa 17.11. klo 04.30 saakka, minkä jälkeen tilaus loppuu.

3.4.7. Jatkuvan säästötilauksen irtisanominen

Irtisanominen ennen 12. veloitusta: Jatkuva säästötilaus on voimassa vähintään 360 vuorokautta. Jos haluat irtisanoa tilauksen ennen 12. veloitusta, perimme irtisanomismaksun:

 • AB-, BC-, CD- ja D-vyöhykkeiden liput 42 euroa
 • ABC- ja BCD-vyöhykkeiden liput 52 euroa
 • ABCD-vyöhykkeen liput 61 euroa.

Irtisanominen 12. veloituksen jälkeen: Voit irtisanoa jatkuvan säästötilauksen koska tahansa ilman irtisanomismaksua.

Sinun pitää irtisanoa jatkuva säästötilaus HSL-sovelluksessa tai soittaa HSL:n asiakaspalveluun ennen seuraavan 30 vuorokauden jakson veloitusta eli viimeistään kaksi (2) vuorokautta ennen uuden jakson alkua. Kausilippu on voimassa maksetun jakson loppuun asti.

Jos jatkuvan säästötilauksen veloitus maksukortiltasi epäonnistuu kohdassa 3.4.2 kuvatulla tavalla, jatkuva säästötilaus katsotaan irtisanotuksi.

3.4. Lisävyöhykelippu

Jos sinulla on voimassa oleva kausilippu HSL-kortilla tai HSL-sovelluksessa, voit laajentaa sen matkustusaluetta lisävyöhykelipulla. Lisävyöhykelippu on voimassa 90–110 minuuttia sen mukaan, mitkä vyöhykkeet lisävyöhykelippu ja kausilippu yhdessä kattavat. Lisävyöhykelippu pitää ostaa, ennen kuin liikenneväline aloittaa matkan ensimmäiselle lisävyöhykkeellä sijaitsevalle pysäkille/asemalle.

Jos kausilippusi on HSL-kortissa, voit ostaa lisävyöhykelipun vain HSL-kortilla. Jos kausilippusi on HSL-sovelluksessa, voit ostaa lisävyöhykelipun vain HSL-sovelluksella.

Lisäksi HSL-kortille ostetun vuorokausilipun yhteyteen voi ostaa lisävyöhykelipun HSL-kortilla. Tätä mahdollisuutta ei ole HSL-sovelluksen vuorokausilipussa.

4. Matkalipun hyvittäminen

4.1. Oikeus hyvitykseen

Tietyissä tilanteissa voimme tehdä ostamastasi lipusta hyvityksen eli palauttaa ostamasi lipun hinnan sinulle rahana tai hyvittää sen uutena lipputuotteena. Löydät lipputyyppikohtaiset hyvityskäytännöt kunkin lipputyypin yksilöllisistä ehdoista luvusta 3 ”Lipputyypit”. Lisäksi sovelletaan tässä luvussa kuvattuja yleisiä hyvitysehtoja.

4.2. Ohjeet hyvityksen hakemiseen

 • HSL-kortti: HSL-korttiin liittyvät hyvitykset hoidetaan HSL:n palvelupisteessä ja kuntien palvelupisteissä. Jos et pääse itse asioimaan palvelupisteessä, toinen henkilö voi hoitaa HSL-korttiin liittyvät asiat puolestasi valtakirjalla.
 • HSL-sovellus: HSL-sovellukseen liittyvät hyvitysasiasi sinun pitää hoitaa henkilökohtaisesti HSL:n palvelupisteessä. HSL-sovellukseen liittyviä asioita ei voi hoitaa valtakirjalla toisen henkilön puolesta eikä kuntien palvelupisteissä.

Sinun pitää todistaa henkilöllisyytesi, kun asioit palvelupisteessä. Kaikki hyvitykset tehdään ostohetkellä voimassa olleen hinnaston mukaan. Hyvitys maksetaan, kun muutos tai lopetus tehdään.

Hyvityksen, muutoksen tai lopetuksen tekemisestä palvelupisteessä veloitetaan palvelumaksu.

Työmatkaedulla maksetusta lipusta ei voi saada hyvitystä rahana. Jos olet maksanut lipun kokonaan tai osittain työmatkaedulla tai muulla saamallasi edulla ja edun myöntäjä on irtisanonut HSL:n palvelun käytön, et ole oikeutettu hyvitykseen, jos irtisanot lipun.

Hyvitystä on haettava kahden (2) kuukauden kuluessa hyvitysperusteen syntymisestä.

Jos olet hankkinut lipun lippuja välittävältä muulta toimijalta, ei siis HSL:ltä vaan esimerkiksi MaaS-palveluntarjoajalta, hoidat lippujen selvitysasiat ja mahdolliset hyvitykset kyseisen toimijan kanssa.

4.3. Asiakkaan erityistilanteet

Erityistilanteissa voimme purkaa kausilippua koskevan sopimuksen ja antaa hyvitystä takautuvasti, jos et ole voinut käyttää kausilippua elämäntilanteesi odottamattoman muutoksen takia ja sopimuksessa pysyminen johtaisi kohtuuttomaan tilanteeseen. Tällaisia erityistilanteita voivat olla esimerkiksi:

 • sairaalahoito,
 • laitoshoitoon siirtyminen,
 • asuin-, työ- tai opiskelupaikan pysyvä siirtyminen pois HSL-alueelta,
 • kuolema tai
 • muu edellä mainittuihin tilanteisiin verrattava painava syy, minkä takia sopimuksessa pysyminen johtaisi kohtuuttomaan tilanteeseen.

Hyvitämme hyvitysperusteen alkamisen hetkellä jäljellä olleesta kaudesta käyttämättömät 30 vuorokauden jaksot. Esimerkiksi jos kautta oli jäljellä 35 vuorokautta, saat hyvitystä 30 vuorokaudesta. Jos syynä on sairaalahoito tai muu tilapäinen este, annamme hyvityksen ensisijaisesti vastaavalla määrällä vuorokausilippuja. Muussa tapauksessa annamme hyvityksen rahana.

Voit saada hyvitystä takautuvasti vain siltä ajalta, kun pystyt luotettavasti osoittamaan, että kausilipun käyttö on estynyt. Hyvitykseen sovelletaan kohdan 4.2 mukaisia ohjeita hyvityksen hakemisesta.

Luvussa 4.3. mainittujen erityistilanteiden osalta hyvitystä on haettava yhden (1) vuoden kuluessa hyvitysperusteen syntymisestä.

4.4. Muut erikoistilanteet, kuten lakko tai liikennehäiriö

Laadimme lakkoa tai muuta joukkoliikenteen tarjontaan tai käyttöön laajasti vaikuttavaa erikoistilannetta koskevat hyvitysohjeet ja -ehdot tapauskohtaisesti sekä julkaisemme ne verkkosivuillamme.
Liikennehäiriö, esimerkiksi yksittäisen vuoron peruuttaminen tai suunnitellusta aikataulusta poikkeaminen, ei automaattisesti oikeuta matkalipun hinnan hyvittämiseen.

Hyvitystä on haettava kahden (2) kuukauden kuluessa hyvitysperusteen syntymisestä.

5. Alennusryhmät ja oikeus matkustaa ilman lippua

5.1. Alennusryhmät

Opiskelijat, lapset, Kelan maksamaa eläkettä saavat, 70 vuotta täyttäneet ja liikuntarajoitteiset voivat ostaa HSL:n lippuja alennettuun hintaan. Jotta voit saada alennusta, sinun pitää asua HSL-alueella. Alennushintaisia lippuja voi ostaa kaikille vyöhykkeille. Huomaathan, ettei alennusta ole mahdollista saada kaikista lipputyypeistä.

Alennukseen oikeuttavan asiakasryhmän pitää olla voimassa koko sen ajan kuin ostettava lippukin. Sinun täytyy itse pitää huolta siitä, että sinulla on HSL-kortilla ja HSL-sovelluksessa oikea asiakasryhmä, jonka mukaan lipun hinta määräytyy.

Lisätietoja eri alennusryhmistä ja tarkemman kuvauksen alennusoikeuksien edellytyksistä löydät verkkosivuiltamme: https://www.hsl.fi/liput-ja-hinnat/alennusryhmat.

5.1.1. Opiskelijat

Päätoimiset opiskelijat, jotka täyttävät opiskelija-alennuksen myöntämiselle määritellyt edellytykset, voivat ostaa kausilippuja alennushinnalla. Alennus on 40 % vastaavan aikuisten lipun hinnasta. Oikeus alennukseen pitää olla voimassa ostettavan kauden loppuun saakka.

Voit ostaa alennushintaisen kausilipun HSL-sovelluksella. Alennusoikeus tarkastetaan aina kausilipun oston yhteydessä sähköisesti. Oikeus alennukseen pitää olla voimassa ostettavan kauden loppuun saakka.

Voit ostaa alennushintaisen kausilipun myös HSL-kortille. Asiakasryhmän päivityksestä ja kausilipun latauksesta palvelupisteessä peritään voimassa olevan hinnaston mukainen palvelumaksu. Palvelumaksua ei peritä, jos et voi ostaa alennushintaista kausilippua HSL-sovelluksessa. Tällaisia tilanteita voi olla esimerkiksi se, ettei oppilaitoksesi tietoja ole saatavilla Oma Opintopolku -palvelusta tai olet vaihto-opiskelija eikä sinulla ole suomalaista henkilötunnusta, tai jos sinulla on toiminnallinen rajoite, joka estää HSL-sovelluksen käyttämisen.

Kerta-, vuorokausi- ja lisävyöhykelipuista ei myönnetä alennusta.

5.1.2. 7–17-vuotiaat lapset

7–17-vuotiaat voivat ostaa lippuja alennushinnalla. Alennus on 50 % vastaavan aikuisten lipun hinnasta.

Alle 7-vuotiaat eivät tarvitse lippua HSL:n järjestämässä joukkoliikenteessä (katso kohta 5.2).

Jotta voit ostaa lastenlipun, sinun pitää olla alle 18-vuotias koko ostettavan lipun voimassaolon ajan. Jatkuva tilaus katkeaa ennen sitä 30 vuorokauden jaksoa, jonka aikana täytät 18 vuotta.

5.1.3. Eläkeläiset

Kelan maksamaa kansan- tai takuueläkettä tai kuntoutustukea saavat voivat ostaa matkalippuja alennushinnalla, jos kaikki alennuksen myöntämisehdot täyttyvät. Voit saada alennusta kausi-, arvo- ja lisävyöhykelipuista, jotka ostat henkilökohtaiselle HSL-kortille. Alennusoikeus tallennetaan HSL-kortille palvelupisteessä. Alennus on 50 % vastaavan aikuisten lipun hinnasta.

Oikeus alennukseen pitää olla voimassa koko ostettavan lipun voimassaolon ajan.

5.1.4. 70 vuotta täyttäneet

70 vuotta täyttäneet asiakkaat voivat ostaa kausilippuja alennushinnalla. Alennus on 40 % vastaavan aikuisten lipun hinnasta.

Voit ostaa kausilipun henkilökohtaiselle HSL-kortille tai HSL-sovelluksella. Alennusoikeus tallennetaan HSL-kortille palvelupisteessä ja tarkistetaan HSL-sovelluksessa sähköisesti.

Kerta-, vuorokausi- ja lisävyöhykelipuista ei myönnetä alennusta.

5.1.5. Liikuntarajoitteiset henkilöt

Asiakkaat, joilla on liikuntakykyä heikentävä pysyvä vamma tai pitkäaikainen sairaus, voivat tietyin edellytyksin ostaa matkalippuja alennettuun hintaan. Alennus on 50 % vastaavan aikuisten lipun hinnasta.

Alennuksen voi saada henkilökohtaisella HSL-kortilla ostettavista kausi-, arvo- ja lisävyöhykelipuista. Alennusoikeus tallennetaan HSL-kortille palvelupisteessä.

5.2. Oikeus matkustaa ilman lippua

Seuraavilla asiakasryhmillä on oikeus matkustaa ilman lippua HSL:n liikennevälineissä:

 • alle 7-vuotiaat lapset
 • 0–6-vuotiasta lasta lastenvaunuissa, rattaissa tai pyörätuolissa kuljettava henkilö, ei U-liikenteen busseissa
 • pyörätuolia käyttävä henkilö
 • saattaja, kun saatettavalla on Oikeus saattajaan -kantakortti ja voimassa oleva lippu tai oikeus matkustaa ilman lippua
 • enintään 30 hengen oppilasryhmät HSL-alueella sijaitsevasta oppilaitoksesta, kun opettajalla on oppilasryhmän kantakortti.


6. Matkalippujen käyttäminen ja matkustusohjeet

HSL:n lippuja voi käyttää HSL:n busseissa, lähijunissa, metroissa ja raitiovaunuissa sekä Suomenlinnan lautalla. HSL-alueen ulkopuolelle liikennöivissä U-liikenteen busseissa voi käyttää HSL:n lippua HSL-alueella.

6.1. Oikeanlaisen lipun osto

Sinun vastuullasi on, että hankit oikeanlaisen ja riittävän pitkään voimassa olevan lipun.

Sinun pitää selvittää, millainen lippu sinun pitää matkaa varten hankkia. Esimerkiksi hsl.fi:n ja HSL-sovelluksen Reittioppaan avulla voit selvittää, mitä joukkoliikennevälineitä ja reittejä hyödyntäen pääset lähtöpisteestäsi määränpäähän ja millaisen lipun tarvitset matkallesi. Lisäksi löydät ohjeita lipuista ja reiteistä HSL:n pysäkeiltä.

Sinulla pitää olla voimassa oleva lippu koko matkallesi. Kun lataat HSL-kortin tai pahvisen HSL-kertakortin, sinun pitää tarkastaa latauskuitista, että kortille on ladattu oikeanlainen lippu.

Emme hyvitä vahingossa väärin ostettuja matkalippuja. Tietyt kausiliput on kuitenkin mahdollista muuttaa tai irtisanoa kohdan 3.4. mukaisesti.

Voit yhdistää VR:n lippuun HSL:n lipun, jos jatkat matkaasi HSL-alueella VR:n määräasemaa pidemmälle. HSL:n lipun pitää kattaa matka VR:n lipun määräasemalta HSL-alueella tekemäsi matkan määränpäähän.

6.2. Vyöhykkeiden valinta

Osta lippu kaikille niille vyöhykkeille, joiden kautta kuljet. Tarvitset vyöhykerajan ylittäville matkoille yhden lipun, joka kattaa kaikki vyöhykkeet: esimerkiksi tarvitset ABC-lipun, jos kuljet vyöhykkeiden A, B ja C kautta. Et voi yhdistää yhtä matkaa varten kahden eri vyöhykkeen lippuja esimerkiksi ostamalla AB- ja BC-liput.

Lisävyöhykelipun pitää yhdessä voimassa olevan kausilipun kanssa kattaa koko matkustusalue.

Kaikilla lipuilla voi matkustaa niiden voimassaoloaikana lipun mukaisten vyöhykkeiden sisällä rajattomasti kaikissa HSL:n liikennevälineissä.

6.3. Liikennevälineen vaihto

Voit vaihtaa toiseen liikennevälineeseen koko lipun voimassaolon ajan. Lipun voimassaoloaika saa päättyä viimeisellä liikennevälineellä tehdyn matkan aikana. Riittää, että lippu on voimassa, kun astut liikennevälineeseen tai maksualueelle.

6.4. Koska lippu pitää ostaa?

HSL-kortin arvo: Lippu pitää ostaa kortinlukijalla heti, kun nouset bussiin, raitiovaunuun tai junaan. Metromatkoilla ja Suomenlinnan lauttamatkoilla lippu pitää ostaa kortinlukijalla, ennen kuin siirryt kortinlukijoiden erottamalle maksualueelle.

HSL-sovellus tai MaaS-palveluntarjoajan sovellus: Lipun pitää olla saapunut puhelimeesi, ennen kuin nouset bussiin, raitiovaunuun tai junaan. Metromatkoilla ja Suomenlinnan lauttamatkoilla lipun pitää olla ostettuna puhelimessa, ennen kuin siirryt kortinlukijoiden erottamalle maksualueelle.

Pahvinen HSL-kertakortti: Ennakkoon ladattu kerta- ja vuorokausilippu pitää aktivoida ensimmäisellä matkustuskerralla. Näytä kertakortti kortinlukijalle heti, kun nouset bussiin, raitiovaunuun tai junaan. Metromatkoilla ja Suomenlinnan lauttamatkoilla kortti pitää näyttää kortinlukijalle, ennen kuin siirryt kortinlukijoiden erottamalle maksualueelle.

6.5. Liikennevälineissä kielletty toiminta, aineet ja esineet

Joukkoliikenteen kulkuneuvo luokitellaan yleiseksi paikaksi, johon sovelletaan järjestyslain (612/2003) määräyksiä. Esimerkiksi seuraava toiminta liikennevälineessä on kiellettyä:

 • yleisen järjestyksen häiritseminen ja turvallisuuden vaarantaminen, kuten metelöinti, uhkailu, pelkoa herättävä käytös
 • päihdyttävän aineen nauttiminen
 • vaarallisten aineiden (kuten kaasupullot tai syövyttävät aineet) kuljetus ja hallussapito
 • toisen vahingoittamiseen soveltuvien esineiden ja aineiden hallussapito
  Yllä olevia määräyksiä rikkova asiakas voidaan poistaa liikennevälineestä ilman matkalipun hyvitys- tai muuta korvausvelvollisuutta.

7. Matkalippujen tarkastus

7.1. Matkalipun esittäminen

Sinulla on velvollisuus esittää oikeanlainen matkalippu liikennevälineessä, maksualueella ja porttitarkastuksen portilla matkalippujen tarkastajille, tarkastajien apuna toimiville järjestyksenvalvojille, lähijunien konduktööreille ja bussinkuljettajille.

Bussit: Kun nouset HSL:n bussiin, näytä lippu bussinkuljettajalle tai kortinlukijalle.

Lähijunat, metrot ja raitiovaunut sekä oranssit runkolinjojen bussit: Näytä lippu pyydettäessä.

Helsingin päärautatieasema ja Kampin bussiterminaali viikonloppuina iltaisin: Jos käytössä on porttitarkastus, näytä lippu portilla.
Jos sinulla ei ole oikeanlaista matkalippua, sinulle voidaan määrätä tarkastusmaksu ja veloittaa matkaan oikeuttavan kertalipun hinta (katso kohta 7.2). Jos matkustat ilman oikeanlaista matkalippua, sinut voidaan myös poistaa liikennevälineestä tai maksualueelta. Jos käytät HSL-korttia ehtojen vastaisesti, HSL-kortti voidaan ottaa sinulta pois ilman matkalipun hyvitys- tai muuta korvausvelvollisuutta.

Jos esität väärennetyn matkalipun, asia siirtyy poliisin selvitettäväksi.

7.2. Tarkastusmaksun määrääminen

Tarkastusmaksua koskevat periaatteet on määritelty joukkoliikenteen tarkastusmaksusta annetussa laissa (469/1979, tarkastusmaksulaki).

Asiakas on lain mukaan velvollinen esittämään matkalippunsa, jos matkalippujen tarkastaja tai tarkastuksessa apuna oleva järjestyksenvalvoja niin vaatii. Jos sinulla ei ole oikeanlaista matkalippua, olet velvollinen suorittamaan tarkastajan määräämän tarkastusmaksun. Lisäksi sinulta peritään kyseiseen matkaan oikeuttavan kertalipun hinta. Jos et esitä oikeanlaista matkalippua, sinun pitää ilmoittaa tarkastajalle nimesi, henkilötunnuksesi ja osoitteesi.

Tarkastajat valvovat muun muassa seuraavia asioita:

 • Vyöhykkeet: Lippu kattaa kaikki ne vyöhykkeet, joiden kautta matkustat. Lisävyöhykelipun pitää yhdessä voimassa olevan kausilippusi kanssa kattaa koko matkustusalue.
 • Voimassaolo: Lippu on voimassa. Kun vaihdat liikennevälinettä, lipun voimassaolo saa päättyä viimeisellä liikennevälineellä tehdyn matkan aikana. Riittää, että lippu on voimassa, kun astut liikennevälineeseen tai maksualueelle.
 • Oikea asiakasryhmä: Sinulla on oman asiakasryhmäsi mukainen lippu. Tarkastajan pyynnöstä sinun pitää esittää luotettava selvitys henkilöllisyydestäsi. Jos sinulla ei ole henkilötodistusta mukanasi, sinun pitää kirjoittaa henkilötunnuksesi, nimesi ja osoitteesi henkilötietolomakkeelle, minkä jälkeen tarkastaja selvittää henkilötietosi väestötietojärjestelmästä.
 • HSL-sovelluksessa ostetun lipun ostohetki: Lipun pitää olla puhelimessasi, ennen kuin siirryt liikennevälineeseen tai maksualueelle.
 • Henkilökohtainen HSL-kortti: Henkilökohtaista HSL-korttia saa käyttää vain kortin omistaja, jonka pitää pyydettäessä esittää tarkastajalle luotettava selvitys henkilöllisyydestään.
 • VR:n ja HSL:n lipun yhdistelmä: Jos yhdistät HSL:n lipun VR:n lippuusi, sinun pitää näyttää sekä VR:n että HSL:n lippu.
 • Lipun aitous: HSL tekee rikosilmoituksen kaikista lippuväärennöksistä.

7.3. HSL-sovelluksen lippua koskevat erityisehdot

Jos käytät HSL-sovelluksen lippua, sinun pitää esittää lipun tunnistetiedot niin, että tarkastaja saa lipun tarkastettua luotettavasti.

Jos puhelimesta, jolla käytät HSL-sovellusta, on loppunut akku tai puhelin ei muusta syystä toimi niin, että pystyt esittämään matkalippusi, tarkastaja voi kirjoittaa sinulle tarkastusmaksun sekä veloittaa kyseiseen matkaan oikeuttavan kertalipun hinnan.

7.4. Tarkastusmaksun peruuttaminen

Tarkastusmaksu voidaan harkinnan mukaan peruuttaa jälkikäteen, jos sinulla on ollut oikeanlainen ja voimassa oleva, henkilökohtaiselle HSL-kortille tai HSL-sovellukseen ladattu kausilippu tarkastusmaksun määräämishetkellä ja jos pystyt jälkikäteen luotettavasti todentamaan tämän.

Tarkastusmaksu voidaan peruuttaa HSL:n palvelupisteessä tarkastusmaksumääräyksen eräpäivään saakka. Peruuttamisesta peritään palvelumaksu. Matkalippujen tarkastajan myymää matkalippua ei korvata.

Meillä ei kuitenkaan ole velvollisuutta peruuttaa tarkastusmaksua, vaikka kausilippu olisikin oikeanlainen ja voimassa, koska sinulla on tarkastusmaksulain mukaan velvollisuus esittää oikeanlainen matkalippu lipuntarkastustilanteessa.

8. Lippu- ja lataustietojen tarkastus

Voit tarkastaa lippu- ja lataustiedot seuraavilla tavoilla:

HSL-korttipalvelussa: Näet korttinumeron avulla kyseisellä HSL-kortilla jäljellä olevan arvon ja kauden. Jos tunnistaudut vahvasti, näet lisäksi henkilökohtaisen HSL-korttisi ostohistorian.

Liikennevälineiden ja metroasemien kortinlukijoilla: Kun pidät HSL-korttia lukijalla, näet ostamasi lipun tiedot sekä jäljellä olevan arvon ja kauden.

Lippuautomaateilla: Kun pidät HSL-korttia lukijalla, näytöllä näkyvät ostamasi lipun tiedot sekä jäljellä oleva arvo ja kausi.

HSL-sovelluksesta: Ostohistoriasta näet listan ostamistasi lipuista. Voit myös ladata lippukohtaiset kuitit.

Palvelupisteistä: Voit pyytää tiedot HSL-kortillesi ladatuista lipuista ja arvosta sekä siitä, miten arvoa on käytetty. Saadaksesi tiedot henkilökohtaiselta HSL-kortiltasi, sinun pitää todistaa henkilöllisyytesi virallisella asiakirjalla (virallinen henkilökortti, passi, ajokortti tai kuvallinen Kela-kortti). HSL-kortin ei tarvitse olla mukana. Saat tiedot voimassa olevalta HSL-kortiltasi noin kolmen (3) vuoden ajalta. Haltijakohtaisen HSL-kortin tiedot annetaan HSL-kortin haltijalle. HSL-kortti pitää olla mukana, jos HSL-korttiin ei ole liitetty henkilötunnusta tai yrityksen y-tunnusta.

9. Polkupyörät ja tavarat joukkoliikenteessä

Metrot ja lähijunat: Polkupyörää saa kuljettaa metrossa ja lähijunissa kaikkina aikoina, jos vaunussa on tilaa. Kulje pyörän kanssa ovista, jotka on merkitty pyörätunnuksella. Taluta pyörää laiturialueilla ja siirry eri tasojen välillä hissillä.

Bussit ja raitiovaunut: Pyörän kuljetus ei ole sallittua busseissa eikä raitiovaunuissa turvallisuussyistä. Kuljettajalla on oikeus kieltäytyä ottamasta kyytiin tai poistaa bussista tai raitiovaunusta pyörän kanssa liikkuva asiakas.

Taittopyöriä voi kuitenkin kuljettaa taitettuna kaikissa joukkoliikennevälineissä. Myös alle 7-vuotiaan lapsen polku- tai potkupyörää saa kuljettaa busseissa, jos lastenvaunuille ja pyörätuoleille varatussa paikassa on tilaa.

Suomenlinnan lautta: Polkupyörän kuljettaminen on maksullista.

Tavarat kaikissa liikennevälineissä: Saat kuljettaa maksutta mukanasi tavanomaisia matkatavaroita huomioiden kohdassa 6.5 mainitut kiellot. Matkatavaroistasi huolehtiminen liikennevälineessä on sinun vastuullasi. Kun kuljetat polkupyörää, pysy sen lähellä ja varmista, ettei se kaadu tai aiheuta muuta haittaa muille matkustajille. Kun kuljetat lastenrattaita, varmista, että ne ovat turvallisesti kulkuneuvon kyydissä eivätkä aiheuta vaaraa tai haittaa muille matkustajille.

Lemmikit: Lemmikkien tulee olla kytkettynä matkan ajan. Sinut voidaan poistaa liikennevälineestä, jos lemmikkisi aiheuttaa häiriötä tai vahinkoa muille matkustajille tai liikennevälineelle.

10. Liityntäpysäköinti

Liityntäpysäköintipaikat sijaitsevat aseman tai pysäkin lähellä. Ne on tarkoitettu pyöräilijöille, autoilijoille ja moottoripyöräilijöille, jotka jatkavat matkaansa joukkoliikenteellä.

Pyörät: Pysäköintiä ei ole yleensä rajoitettu, ja se on maksutonta.

Autojen ja moottoripyörien liityntäpysäköinti: HSL-kortille, HSL-sovellukseen tai pahviselle HSL-kertakortille hankittu voimassa oleva HSL:n lippu oikeuttaa liityntäpysäköinnin käyttöön. Pysäköinnille on aikarajoitus ja liityntäpysäköintialueet voivat olla maksullisia tai maksuttomia.
Kukin kunta vastaa omalla alueellaan olevista liityntäpysäköintipaikoista. Helsingin alueella liityntäpysäköinnistä vastaa Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne Oy. Tarkastathan aina liityntäpysäköintipaikkakohtaiset ohjeet ennen liityntäpysäköintiä.

11. HSL:n vastuu ja kuluttajan velvollisuudet

11.1. HSL:n vastuu

Jos ostamassasi HSL:n palvelussa tai tavarassa (fyysisessä lipussa tai kortissa) on virhe tai viivästys, sinulla on oikeus vaatia tässä luvussa esitetyn mukaisesti korvausta toteennäyttämästäsi vahingosta, jonka virhe tai viivästys sinulle on aiheuttanut. Vahingonkorvauksen saaminen edellyttää näyttöä vahingon syntymisestä, sen määrästä ja syy-seuraussuhteesta eli siitä, että HSL:n virhe tai viivästys on aiheuttanut sinulle kyseisen vahingon.
Palvelussa tai tavarassa voidaan yleensä katsoa olevan virhe silloin, jos se ei sisällöltään, suoritustavaltaan ja tulokseltaan vastaa sitä, mitä voidaan katsoa sovitun.

 • Välittömät vahingot: Sinulla on oikeus vaatia korvausta välittömistä vahingoista, jotka palvelun tai tavaran virhe tai viivästys on aiheuttanut. Välittömiä vahinkoja ovat muun muassa virheen selvittämisestä aiheutuvat kohtuulliset matka-, posti- ja puhelinkulut, korvaavan lipun hankintakulut sekä muut selvittelykulut.
 • Välilliset vahingot: Emme vastaa palvelun virheestä tai viivästyksestä sinulle aiheutuneista välillisistä vahingoista. Välillisenä vahinkona pidetään esimerkiksi ansiotulon tai käyttöhyödyn menetystä, joka sinulle aiheutuu aikataulusta myöhässä olevan vuoron seurauksena.
 • Välilliset vahingot: Korvaamme sinulle tavaran virheestä tai viivästyksestä aiheutuvat välillisen vahingon vain, jos viivästys tai vahinko johtuu HSL:n huolimattomuudesta. Huolimattomuus tarkoittaa yleensä velvollisuuksien laiminlyöntiä, taitamattomuutta, piittaamattomuutta tai varomattomuutta.
 • Pahasta mielestä tai henkisestä kärsimyksestä ei voi saada vahingonkorvausta.
 • Yritysasiakkaan vastuuehto: Kun asiakas on yritys eli elinkeinoharjoittaja tai jos palvelua tai tavaraa käytetään pääosin elinkeinotoimintaa varten, emme vastaa palvelun tai tavaran virheestä tai viivästyksestä aiheutuneista välillisistä vahingoista eikä tällaisen tahon henkilöstölle aiheutuneesta vahingosta.

11.2. Kuluttajan velvollisuudet

Jotta olet oikeutettu korvaukseen viivästyksen tai virheen aiheuttamasta vahingosta, sinun tulee pystyä osoittamaan sinulle aiheutunut vahinko. Vahinkojen osalta pitää noudattaa seuraavia ohjeita:

 • Säilytä lippu ja tositteet: Syntyneistä kustannuksista täytyy olla kuitti tai muu luotettava selvitys, joten säilytä mahdolliset liput, kuitit ja muut tositteet.
 • Rajoita vahingon määrää: Meillä ei ole velvollisuutta korvata vahinkoa siltä osin, kuin sinä olisit voinut omalla toiminnallasi rajoittaa aiheutuneen vahingon määrää. Sinulla on velvollisuus menetellä niin, että vahingosta aiheutuvat kulut jäävät mahdollisimman pieniksi. Esimerkiksi jos liikenneväline on aikataulusta myöhässä tai jää kokonaan välistä, sinun tulee ensisijaisesti käyttää jotakin toista HSL:n tarjoamaa, korvaavaa liikennevälinettä kyseiselle reitille. Korvattavaksi ei siis voi tulla esimerkiksi taksimatkan kulut määränpäähän, jos edullisempi korvaava vaihtoehto olisi ollut käytettävissä.
 • Ilmoita virheestä tai viivästyksestä mahdollisimman pian: Sinun pitää ilmoittaa virheestä HSL:lle kohtuullisessa ajassa siitä, kun havaitsit virheen tai sinun olisi pitänyt se havaita. Sinun pitää reklamoida virheestä viimeistään kahden (2) kuukauden kuluessa virheen havaitsemisesta. Reklamoinnin laiminlyönti johtaa siihen, ettet ole enää oikeutettu vaatimaan korvausta.

11.3. Ylivoimainen este

Emme ole vastuussa virheestä, viivästyksestä tai sopimusvelvoitteiden täyttämättä jäämisestä siltä osin, kun se johtuu ylivoimaisesta esteestä (force majeure). Ylivoimaisena esteenä pidetään tapahtumaa, joka estää tai tekee kohtuuttoman vaikeaksi velvoitteiden täyttämisen määräajassa. Tällaisia ovat muun muassa sota, kapina, pandemia, epidemia, luonnonmullistus, yleinen energianjakelun tai liikenteen keskeytyminen, häiriöt yleisissä tietoliikenneyhteyksissä, työtaistelutoimenpiteet, tulipalo, viranomaisen asettama oleellinen rajoitus tai muu yhtä merkittävä, epätavallinen, ennakoimaton ja meistä riippumaton syy.

Emme vastaa myöskään alihankkijamme virheestä tai viivästyksestä, joka on aiheutunut ylivoimaisesta esteestä.

Ilmoitamme ylivoimaisesta esteestä mahdollisimman pian sen jälkeen, kun este on tullut tietoomme.

12. Ehtojen siirto, voimassaolo ja muuttaminen

Sinulla ei ole oikeutta siirtää näiden ehtojen mukaisia oikeuksiasi ja velvollisuuksiasi kolmannelle osapuolelle ilman, että olemme antaneet siihen etukäteen kirjallisen suostumuksen. HSL:llä on oikeus siirtää näiden ehtojen mukaiset oikeudet ja velvollisuudet sille organisaatiolle, jolle tehtävämme siirtyvät kokonaan tai osittain lainsäädännön tai sopimuksen perusteella.

Nämä HSL:n joukkoliikenteen yleiset matkustus- ja lippuehdot ovat voimassa toistaiseksi. Meillä on oikeus muuttaa näitä ehtoja, lipputuotteita, hinnoittelua, palveluita, liikenteen laajuutta, aikatauluja, reittejä, lippujen maksutapoja, lipunmyyntitapoja- ja paikkoja.

Ilmoitamme muutoksista kohtuullisessa ajassa sähköpostilla, HSL-sovelluksessa, hsl.fi:ssä tai muulla sopivalla tavalla ennen muutoksen voimaantuloa. Voimme muuttaa ehtoja välittömästi kesken sopimuskauden, mikäli muutos perustuu lainsäädännön muutokseen, viranomaisen päätökseen tai ylivoimaiseen esteeseen (katso kohta 11.3).

13. HSL:n tietosuoja

Kun käytät palveluitamme, henkilötietosi tallennetaan HSL:n asiakasrekisteriin. Niitä käsitellään näiden ehtojen, HSL:n asiakasrekisterin tietosuojaselosteen ja palvelukohtaisen tietosuojainformaation mukaisesti. HSL:llä ja sen alihankkijoilla on oikeus käsitellä henkilötietojasi EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen, muun soveltuvan lainsäädännön sekä viranomaisohjeistusten mukaisesti tietosuojaselosteessa ja -informaatiossa tarkemmin kuvatuilla tavoilla.

Käsittelemme tietoja huolellisesti ja turvallisesti sekä edellytämme samaa myös alihankkijoiltamme ja yhteistyökumppaneiltamme. Keräämme asiakkaidemme henkilötietoja, jotta pystymme tarjoamaan sujuvia ja toimivia liikennepalveluita. Henkilötietojen keräämisestä ja käsittelystä kerromme tietosuojaselosteessa ja -informaatiossa.

Voit antaa meille luvan lähettää sinulle markkinointiviestejä, jotka liittyvät toimintaamme tai palveluihimme. Voit perua antamasi markkinointiviestintäluvan, jos niin haluat. Suoramarkkinoinniksi ei lasketa asiakasviestintää, jota lähetämme hoitaaksemme olemassa olevaa asiakassuhdetta.

HSL:n asiakasrekisterin tietosuojaseloste ja palvelukohtainen tietosuojainformaatio.

14. Sovellettava laki ja erimielisyyksien ratkaisu

14.1. Sovellettava laki

Näihin ehtoihin ja näiden ehtojen tarkoittamiin palveluihin, tavaroihin, palvelu- ja tavarakohtaisiin ehtoihin sekä palvelusta tai tavarasta mahdollisesti tehtyyn sopimukseen sovelletaan Suomen lakia.

14.2. Ohjeet erimielisyystilanteisiin

Ota aina ensin yhteyttä HSL:n asiakaspalveluun.

Kuluttajan erityisoikeudet: Mikäli erimielisyyttä ei saada ratkaistuksi osapuolten välisillä neuvotteluilla, sinulla on kuluttajana oikeus saattaa asia kuluttajariitalautakunnan ratkaistavaksi. Ennen asian viemistä kuluttajariitalautakunnan käsittelyyn sinun kannattaa olla yhteydessä kuluttajaneuvontaan, sillä muuten kuluttajariitalautakunta voi jättää asian käsittelemättä.

15. YHTEYSTIEDOT

Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä (HSL)
Y-tunnus: 2274586-3
HSL:n verkkosivut: http://www.hsl.fi
Käyntiosoite: Opastinsilta 6 A, Helsinki
Postiosoite: PL 100, 00077 HSL
Puhelin (vaihde): 09 4766 4444
Sähköposti: hsl@hsl.fi