Kesäaikataulut voimaan 7.6.–reittimuutoksia busseilla ja työmaita kiskoilla

HSL:n joukkoliikenne ja Rautatieaseman palvelupiste siirtyyvät kesäaikatauluihin maanantaina 7.6. Busseille tulee reittimuutoksia ja kesää värittävät myös raitioliikenteen poikkeukset sekä mittavat ratatyöt pääradalla. Lisäksi Kipparlahden siltatyö Herttoniemessä aiheuttaa poikkeuksia metron liikennöintiin 17.-25.7.

Kesäaikataulut ovat voimassa 7.6.–15.8.2021 joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta. Myös U-liikenteen bussit siirtyvät kesäliikenteeseen 7.6.

Bussien, raitiovaunujen, lähijunien ja metron kesäaikataulut löytyvät jo HSL.fi sivujen Reittioppaasta, kun haku kohdistuu kesäkaudelle. Myös tulostettavat kesäaikataulut on julkaistu hsl.fi-sivuilla: Kesän tulostettavat pdf-aikataulut

 

Muutoksia bussiliikenteessä 7.6.

Varaslähdön kesän muutoksiin ottavat Laajasalontien bussilinjat, joille tulee reittimuutos jo tiistaina 1.6. Reposalmentien silta Yliskylässä puretaan sekä Laajasalontien ja Reposalmentien liittymä muutetaan tasoliittymäksi. Työn aikana linjat 84, 85N, 86, 86N, 87N, 88, 88B siirtyvät ajamaan suoraan Laajasalontietä Koirasaarentielle. Samassa yhteydessä linjoja 84, 88 ja 88B voidaan hieman nopeuttaa toteuttamalla Kruunuvuorenrannan asukkaiden toivoma muutos siirtää linjat kulkemaan suoraan Laajasalontietä käymättä Kuvernöörintiellä. Lisätietoja tiedotteessa

Linja 17

Linjan 17 Kallio – Kruununhaka – Munkkisaari liikennöinti päättyy kesäliikenteen alussa 7.6. Linja on päätetty lakkauttaa, koska sillä kulkee vähän matkustajia. Korvaavia yhteyksiä tarjoavat useat raitiolinjat, jotka palvelevat samoja alueita. Esimerkiksi raitiolinjan 6 reitti jatkui Eiranrantaan lähelle linjan 17 päätepysäkkiä jo aiemmin keväällä. Lisätietoja tiedotteessa.

Linjat 55 ja 502

Kruunusiltojen rakennustyöt Merihaassa estävät linjojen 55 ja 502 liikennöimisen nykyiselle päätepysäkille Merihakaan. Linjan 502 Leppävaara - Merihaka uusi päätepysäkki sijaitsee Kallion kirjastolla. Erilaisia vaihtoehtoisia ratkaisuja Hakaniemen torikadulta ja Ympyrätalolta tarkasteltiin, mutta päätepysäkille ei löytynyt riittävästi lisätilaa Hakaniemestä johtuen useista työmaista alueella.

Linjan 55 Rautatientori - Koskela reitti muuttuu työmaasta johtuen kulkemaan suoraan Sörnäisten rantatietä.

Liikennetiedote: Linjan 55 reitti muuttuu Merihaassa 7.6.

Liikennetiedote: Linjan 502 päätepysäkki Karhupuistoon

 

Itä-Helsingin lähibusseille liikennöintiaikojen ja reittien muutoksia

Lähibussien reitit muuttavat ja liikennöintiaikoja supistetaan. Muutokset reitteihin kohdistuvat etenkin Myllypuron ja Kontulan suunnassa liikennöiviin linjoihin sekä Vuosaaren linjoihin. Esimerkiksi joidenkin linjojen ruuhka-ajan vuoroväli harvenee 15 minuutista 30 minuuttiin. Myös lauantailiikenne poistuu Vuosaaren alueen lähibusseilta.

Lähibussi 811 Mellunmäki - Kivikko lakkautetaan kesäliikenteen alkaessa 7.6. Linjan palvelu on ollut muuta joukkoliikennettä täydentävää ja linjan yhteyksiä palvelevat jatkossakin linjat 57, 94A ja 812. Lähibussin 812 reittiä muutetaan siten, että linja liikennöi vain nykyisen B-reittiversion reittiä eli välillä Mellunmäki - Myllypuro. Tilapäisesti linjalla olleen osuuden Myllypurosta Herttoniemeen liikennöinti loppuu 7.6. Myllypuron palvelukeskuksen muuttaessa Herttoniemestä takaisin Myllypuroon. Lisätietoja liikennetiedotteesta

Vuosaaressa linjojen 813, 814 ja 816, 817 reitit muuttuvat ja linjan 819 liikennöinti loppuu. Linjan 813 päätepysäkki siirtyy pohjoiselta ostoskeskukselta Merikorttikujalle. Linjan 814 Vuosaari - Koukkusaarentie reitti jatkuu nykyiseltä päätepysäkiltä Koukkusaarentieltä pohjoiselle ostoskeskukselle.  Linjalle 816 Vuosaari - Kallahdenniemi tulee uutena osuutena Kallahden lenkki.  Linjan 817 Vuosaari - Kallahti reittiä muutetaan siten, että linja liikennöi reitillä Vuosaari(M) – Kallahti - Ramsinranta. Lisätietoja liikennetiedotteesta

 

Muutoksia raitioliikenteessä 7.6.

Myös kaikkien raitiolinjojen aikataulut vaihtuvat 7.6. Toukokuussa alkaneet Kasin katutöihin liittyvät raitiolinjojen mittavat muutokset jatkuvat myös kesäliikenteessä. Lisätietoja liikennetiedotteesta.

Linjan 2 poikkeukset 7.6.- 11.7.

Johtuen Länsi-Pasilassa tehtävistä Ilmalan raitiotien kiskotöistä linja 2 joutuu poikkeusreitille heti kesäliikenteen alkaessa.  Raitiolinja 2 ajaa Oopperalta Helsinginkatua ja Sturenkatua Paavalinkirkolle 7.6. alkaen. Osuudelle Lasipalatsi-Pasila on järjestetty korvaavan bussi 2X, johon voi vaihtaa joko Lasipalatsilla tai Oopperalla. Lisätietoja liikennetiedotteesta.

Seuraavat muutokset 12.7. alkaen

Seuraavan kerran raitioliikenteen reiteissä ja aikatauluissa tapahtuu suuria muutoksia 12.7. kun Kasin katutöiden seuraava työvaihe alkaa. Raitiolinjan 5 eli Katajanokan terminaalia palvelevan ruuhkalinjan tarvetta tarkastellaan laivaliikenteen kehityksen mukaan.

 

Muutoksia junaliikenteessä 7.6. alkaen pitkin kesää aina syksyyn

Lähijunien kesäliikenne alkaa 7.6. ja samalla alkaa myös pääradan lähijunien poikkeusliikenne. Pukinmäen siltatöistä ja Keravan asetinlaitteen uusimisessa johtuvat poikkeusjärjestelyt jatkuvat aina 29.8 saakka. Työhön kuuluu useita eri vaiheita, joiden aikaa lähtöraiteissa ja liikennöinnissä on muutoksia. Kannattaa siis seurata laiturinäytöillä olevia tietoja lähtöraiteista.

Maanantaista 7.6. alkaen lähijunat ohittavat Pukinmäen aseman pohjoisen suuntaan ajaessaan. Pukinmäestä pääsee pohjoisen suuntaan junalla Oulunkylän kautta kiertäen. Yöllä pysähdytään Pukinmäessä myös pohjoisen suuntaan.

Töistä johtuen K-junat liikennöivät vain välillä Tikkurila-Kerava 7.6.-29.8. arkisin ma-pe klo 6 – 19​. K-junat ajavat siis Helsinkiin/Helsingistä asti ma-pe aikaisin aamulla ja illalla sekä viikonloppuisin.  Hiekkaharjussa kannattaakin vaihtaa Helsingin suuntaan menevään P-junaan ja Helsingin suunnasta tulevasta I-junasta. Vaihtaa voi myös Tikkurilassa, mutta siellä se voi tarkoittaa pidempää kävelyä toiselle laiturille. ​

Lisäksi 21.6.–6.7. ja 16.–22.7. Z-junat ajavat vain osuudella Lahti-Haarajoki. Osuus Haarajoki - Kerava on korvattu bussilla 979X, jolta on jatkoyhteydet Keravalla R-juniin ja K-juniin väliasemille. Työt vaikuttavat myös R-junien matka-aikaan pidentävistä noin 5 minuuttia. Lisätietoja liikennetiedotteesta

 

Muutoksia metroliikenteessä 7.6. ja kesällä

Metro siirtyy kesäaikatauluihin 7.6. eli liikenne harventuu vastaamaan kysyntää. Tämä tarkoittaa metron haaraosuuksilla ja Matinkylä-Tapiola osuudella 7 ½min ja molempien linjojen yhteydellä osuudella 4min vuoroväliä aamuisin ja iltapäivällä.

Kesään sijoittuvat myös Kipparlahden siltatyöt, joissa nykyinen silta puretaan ja uuden sillan kansi siirretään vanhan paikalle. Metroliikenteessä on tehtävän työn takia poikkeuksia 17.-25.7.2021. Metro liikennöi tuon ajan vain Matinkylän ja Kulosaaren välisellä -osuudella ja Itä-Helsingin asemia palvelevat katkon ajan korvaavat bussilinjat 99B, 99M ja 99V Helsingin keskustasta.
Lisätietoja liikennetiedotteesta

Rautatientorin palvelupiste

Kesän aukioloajat ovat maanantaista perjantaihin klo 7.30-19, laauantaina klo 9.30-17. Palvelupiste on suljettu sunnuntaisin. 

Menikö jotain ohi?

Menikö jotain ohi tai haluatko tiedon tulevista poikkeuksista ja muutoksista ilman ylimääräistä työtä? Tiedot muutoksista saat lisäämällä omiin tietoihin suosikkilinjat, pysäkit ja alueet, joiden perusteella saat sähköpostiisi ja HSL.fi sivuille sinua koskevat muutokset. Näin kaikki palvelumme kohdentuvat juuri sinulle valintojesi mukaan.

Palveluun pääsee hsl.fi-etusivulta oikeasta yläkulmasta, josta voi luoda itselleen oman HSL-tunnuksen.