Lauttasaaren uudet bussilinjat 10.8.2020

Lauttasaaren bussien reitit uudistuvat 10. elokuuta 2020, kun HSL:n liikenne palaa talvikauden aikatauluihin. Edellinen suuri muutos Lauttasaaren bussilinjastoon tapahtui, kun metro laajeni Ruoholahdesta länteen. Nyt bussilinjastoon tehdään ensimmäiset suuremmat muutokset metron liityntälinjaston käyttöönoton jälkeen.

Linjasto sisältää jotain tuttua ja jotain uutta: kaikki Lauttasaaren bussilinjat kulkevat edelleen Lauttasaaren metroaseman kautta, ja suora Lauttasaaren ja Kampin välinen bussiyhteys palaa valikoimaan. Kokonaan uutena linjana aloittaa Lauttasaaren metroaseman ja Katajaharjun välinen bussilinja 22B.

Uudet linjat ja reitit

Lauttasaaren bussilinjasto koostuu kolmesta linjasta: 21, 22 ja 22B. Linjanumerointi on muuttunut päätöksenteon jälkeen. Aiemmin Katajaharjun suunnan linjoilla käytössä ollut linjanumero 20 varataan tulevaisuudessa aloittavalle runkolinjalle muiden tasakymmenlukujen tapaan.

Lisäksi Lauttasaaressa liikennöi edelleen arkisin Espoon suunnan liityntäbussi 104 (Lauttasaari–Haukilahti) sekä yölinja. Yölinjan linjanumeroksi vaihtuu 21N (aiemmin 20N). Linjan reitti pysyy muilta osin nykyisellään, mutta se alkaa kulkea Itälahdenkatua pitkin Melkonkadun sijaan.

Alkuperäisessä suunnitelmassa oli mukana myös Katajaharjun ja Vattuniemen välinen linja, mutta sitä ei perusteta koronaviruksen aiheuttaman HSL:n heikentyneen taloustilanteen takia.

Kartta Laujttasaaren uusista bussilinjoista / Karta över de nya busslinjerna på Drumsö

Linja 21: Kamppi (M) – Vattuniemi – Lauttasaari (M)

Linja tarjoaa Vattuniemestä yhteyden Lauttasaaren metroasemalle ja kauppakeskukseen sekä lisäksi suoran bussiyhteyden Vattuniemestä Ruoholahteen ja Kamppiin.

Linjalla käytettävät pysäkit: Kamppi, Lapinrinne, Länsiväylä, Salmisaari, Lauttasaaren silta, Pajalahdentie, Heikkiläntie, Vattuniemenkuja, Nahkahousuntie, Melkonkuja, Itälahdenkatu, Särkiniementie, Hevosenkenkäpuisto, Gyldénintie (M), Lauttasaari (M)

Linjan reittikadut: Lapinrinne, Ruoholahdenkatu, Porkkalankatu, Lauttasaaren silta, Lauttasaarentie, Meripuistotie, Vattuniemenkatu, Melkonkuja, Itälahdenkatu, Wavulinintie, Särkiniementie, Tallbergin puistotie, Gyldénintie, Lauttasaarentie

Linjan 21 aikataulu 10.8.2020 alkaen (pdf-tiedosto)

Linja 22: Punavuori – Ruoholahti (M) – Lauttasaari (M) – Katajaharju

Linja muodostaa Katajaharjusta yhdessä 22B:n kanssa yhteyden Lauttasaaren metroasemalle ja kauppakeskukseen sekä suoran yhteyden Ruoholahteen ja eteläiseen kantakaupunkiin. Linja käyttää uutta päätepysäkkiä Punavuorenkadulla. Se ajaa Lauttasaaren suuntaan Fredrikinkatua pitkin ja Punavuoren suuntaan Albertinkatua pitkin.

Linjalla käytettävät pysäkit: Punavuorenkatu, Iso Roobertinkatu, Fredrikinkatu (vain Katajaharjun suuntaan), Hietalahdentori, Hietalahti, Itämerenkatu, Ruoholahti (M), Salmisaari, Lauttasaaren silta, Lauttasaari (M), Gyldénintie (M), Lauttasaaren kirkko, Kuikkarinne, Takaniementie, Viklakuja, Vaskiniementie, Koivusaarentie, Katajaharju. Punavuoren suuntaan ajetaan Albertinkatua pitkin.

Linjan reittikadut: Punavuorenkatu, Fredrikinkatu (Katajaharjun suuntaan), Bulevardi, Hietalahdenranta, Mechelininkatu, Itämerenkatu, Länsisatamankatu, Porkkalankatu, Lauttasaaren silta, Lauttasaarentie, Gyldénintie, Tallbergin puistotie, Isokaari, Lauttasaarentie, Katajaharjuntie. Punavuoren suuntaan ajetaan Albertinkatua pitkin.

Linja 22B: Lauttasaari (M) – Katajaharju

Linja muodostaa yhdessä perusversionsa 22 kanssa tiheän yhteyden Katajaharjusta Lauttasaaren metroasemalle ja kauppakeskukseen.

Linjalla käytettävät pysäkit: Lauttasaari (M), Gyldénintie (M), Lauttasaaren kirkko, Kuikkarinne, Takaniementie, Viklakuja, Vaskiniementie, Koivusaarentie, Katajaharju

Linjan reittikadut: Lauttasaarentie, Gyldénintie, Tallbergin puistotie, Isokaari, Lauttasaarentie, Katajaharjuntie

Linjojen 22 ja 22B aikataulut 10.8.2020 alkaen (pdf-tiedosto)

Yölinja 21N: Asema-aukio - Vattuniemi - Lauttasaari - Katajaharju

Yölinjan 21N aikataulu 10.8.2020 alkaen (pdf-tiedosto)

Linjojen aikataulut näkyvät HSL:n Reittioppaassa noin kuukautta ennen muutosajankohtaa, kun haun tekee päivämäärälle 10.8.2020 tai myöhemmin.

Näin linjasto suunniteltiin

Lauttasaaren bussilinjasto uudistui edellisen kerran tammikuussa 2018, kun metron liityntälinjasto otettiin käyttöön. Nyt oli aika tehdä linjastolle kevyt perusparannus. Projektin tavoitteena oli löytää ratkaisuja nykyisen linjaston ongelmakohtiin ja samalla tehdä liityntäliikenteestä entistä sujuvampaa.

Olemme pyrkineet pitämään asiakkaat mukana suunnittelun kaikissa vaiheissa. Linjaston suunnittelussa verkkokeskustelualustana on käytetty projektille perustettua blogia, jossa suunnittelijamme ja asiakkaamme ovat voineet keskustella linjaston suunnittelusta.

Linjaston suunnittelun ensimmäinen askel oli Lauttasaaressa liikkuville toteutettu liikkumiskysely, joka oli avoinna verkossa kahden viikon ajan elo-syyskuussa 2019. Liikkumiskyselyn avulla selvitettiin, millaisia matkoja Lauttasaaressa tehdään. Saimme kyselystä pohjatietoja linjaston suunnitteluun.

Syyskuussa 2019 järjestimme myös asukastyöpajan, jossa kahdeksan Lauttasaaressa liikkuvaa pohtivat Lauttasaaren uusia linjoja yhdessä suunnittelijoidemme kanssa ja esittivät toiveita ja kehitysehdotuksia.

Lauttasaaren uuden linjaston luonnos julkaistiin marraskuun lopussa 2019, minkä jälkeen keräsimme siitä palautetta kolmen viikon ajan. Palautetta kerättiin blogialustan lisäksi myös HSL:n verkkosivujen palautejärjestelmän sekä puhelimitse ja palvelupisteissä toimivan asiakaspalvelun kautta.

Linjastoluonnosta esiteltiin myös asukastilaisuudessa HSL:n pop up -infopisteellä kauppakeskus Lauttiksessa 3. joulukuuta 2019.

HSL:n hallitus hyväksyi Lauttasaaren uuden bussilinjaston kokouksessaan 11. helmikuuta 2020.

Takaisin ylös