Ny kortläsare i testbruk

Resekortläsare förnyas! De nya kortläsarna är en del av en omfattande förnyelse med vilken vi vill göra köp och användning av biljetter enklare. Också våra bakgrundssystem förnyas. De första nya kortläsarna tas i testbruk i början av 2024.

De gamla bekanta zonerna i två vyer

I den nya kortläsaren köper du biljetter på samma sätt som i den nuvarande. Skärmen på den nya kortläsaren är dock mindre och därför har man delat zonerna till två olika vyer.

I början godkänner läsaren endast HRT-kortet. Senare under 2024 blir det möjligt att betala med kontaktlös betalning. Då kan du köpa enkelbiljetter också med Visa- och Mastercard-betalkorten.

Kortläsarna förnyas stegvis

Installering av nya kortläsare framskrider stegvis, och enligt nuvarande uppgifter kommer alla 4 200 kortläsare att vara installerade på stationerna och i trafikmedlen senast i slutet av 2024. När vi börjar installera nya kortläsare kommer det att finnas både nya och gamla kortläsare samtidigt i bruk i huvudstadsregionens kollektivtrafik. ​

Den första nya kortläsaren installerades på Sveaborgs färjekaj. Efter det har vi utvidgat testbruket så att det finns en ny kortläsare vid Fiskehamnens metrostation och en i en stombuss på linje 600. Följande i tur är en spårvagn och ett närtåg samt vissa metrostationer. 

Testa nya kortläsare

Här kan du testa den nya kortläsaren, hur du köper biljetter och hur du visar upp ditt HRT-kort.

Bekanta dig med HRT-kortet

Du kan betala alla dina kollektivtrafikresor i HRT-området med kortet.

Så här använder du den nya kortläsaren

Frågor och svar om den nya kortläsaren