HRT:s trafik övergår till vintertidtabeller måndagen den 14 augusti – förbättringar i spårvagnstrafiken i centrum och busslinjerna i Esbo och på Degerö

HRT:s kollektivtrafik övergår till vintertidtabell måndagen den 14 augusti. I samband med tidtabellsskifte sker det förbättringar i spårvagnstrafiken i centrum och busslinjerna i Esbo och på Degerö. Från den 14 augusti börjar två nya stombusslinjer, 520 och 530, köra mellan Esbo och Vanda. Detta påverkar också andra busslinjer i Esbo.

HRT:s kollektivtrafik övergår till vintertidtabell måndagen den 14 augusti. I samband med tidtabellsskifte sker det förbättringar i spårvagnstrafiken och busslinjerna i Esbo och på Degerö. Från den 14 augusti börjar två nya stombusslinjer, 520 (Mattby - Mårtensdal) och 530 (Mattby - Myrbacka), köra mellan Esbo och Vanda. Detta påverkar också andra busslinjer i Esbo. 

Alla tidsenliga rutter och tidtabeller finns redan i Reseplaneraren.

Enklast hittar du information om ändringarna gällande de linjer du använder på adressen  hsl.fi/sv/att-resa/Trafiken-just-nu. Du kan även få meddelanden direkt till din e-post. Gå till HRT-konto -> Mina val på hsl.fi och lägg till de områden som intresserar dig och de linjer du använder i dina favoriter.

Förbättringar i busslinjerna i Esbo och på Degerö

Det sker förändringar i busslinjerna i Esbo, två nya stombusslinjer startar och kollektivtrafiken i Sjundeå förbättras 

Busslinjerna i Esbo kommer att förändras måndagen den 14 augusti. De största ändringarna sker i Alberga och Hagalund, men de nya stomlinjerna 520, Mattby - Mårtensdal, och 530, Mattby - Myrbacka, påverkar också andra busslinjer i Esbo. På grund av de nya stomlinjerna sker det också ruttförändringar för andra busslinjer, och vissa busslinjer läggs ner. Den 14 augusti flyttas också ändhållplatsen för linje 550 från Westendstationen till Kägeludden. Med förändringarna förbereder vi oss inför lanseringen av snabbspårvägen. Mer information om förändringarna i Esbo hittar du här.

Från och med den 10 augusti får Sjundeå ungefär 20 nya bussturer på vardagar. Linjerna förblir i stort sett desamma, men anslutningarna till närtåg förbättras. Hittills har bussarna i Sjundeå kört tjänste- och skolskjutsar och man har kunnat använda dem med HRT:s biljetter. I och med förändringen kommer Sjundeå att få nyare bussar med lägre utsläpp. Mer information om förändringarna i Sjundeå hittar du här.

Förändringar i busslinjerna på Degerö – ny linje 87 startar

Det sker förbättringar i busslinjerna på Degerö måndagen den 14 augusti 2023. En del av rutt- och turtäthetsförändringarna beror på det ökade invånarantalet i Kronbergsstranden och en del på det arbeten som görs i området.

I förändringarna ingår bland annat en ruttförändring för linjerna 84 och 88, lansering av en ny linje 87 och några andra mindre förändringar. Läs mer om förändringarna i vår bloggpost.

En del av skollinjerna övergår till vintertidtabeller redan före 14.8

Att skolstarten varierar i olika kommuner påverkar skollinjernas tidtabeller i HRT-området. Vintertidtabellerna börjar gälla måndagen den 14 augusti i HRT-området men vissa linjer övergår till vintertidtabell före det. Vissa linjer har också extra avgångar mellan onsdagen den 9 och fredagen den 11 augusti. Läs mer om de extra avgångarna och förändringarna för skollinjerna.

Små ändringar för närbussar i Helsingfors

Det blir små ändringar för närbussar i östra Helsingfors. Från torsdagen den 10 augusti får närbuss 805 delvis ny rutt när bussen börjar köra via Botby gård. Samtidigt läggs närbuss 801 ner. Mer information om ändringarna för närbussarna 805 och 801.

Närbuss 814 får ny rutt i Nordsjö torsdagen den 10 augusti. Den nya rutten går via Sjökortsvägen och Sjökortsgränden till Kallviksgränden. Tack vare ruttförändringen blir förbindelserna bättre bland annat till Nordsjö norra köpcentrum. Läs mer om ruttförändringen för närbuss 814.

Ändhållplatsen för närbussarna 31 och 32 får nytt namn Lassas i stället för Norra Haga. Linjernas rutter ändras inte utan det nya namnet bättre beskriver ändhållplatsens placering. Läs mer om förändringen.

 

Linjerna 3 och 10 till ordinarie rutt och nattspårvagn 9N startar

Efter att byggarbeten slutar på vissa områden kan linjerna 2, 3 och 10 börja köra till sina vanliga ändhållplatser. Linje 2 återgår till ordinarie rutt i Ilmala. I centrum börjar spårvagn 2 köra via Kampens metrostation och Järnvägsstationen. Syftet med ruttförändringen är att göra trafiken smidigare under totalrenoveringen av Mannerheimvägen.

Linje 10 kan också återgå till ordinarie rutt. Linje 3 börjar trafikera Granvägen igen och återgår till ordinarie rutt och till den vanliga ändhållplatsen i Mejlans.

Den första nattspårvagnen startar också trafiken: linje 9N kör nätterna mot lördag och söndag mellan Busholmen–Linjerna. Tillsammans erbjuder linjerna 9 och 9N spårvagnstrafik nästan dygnet runt under veckosluten.

Läs mer om förändringarna i spårvagnstrafiken.

 

Ökad turtäthet för metron under rusningstid

Från och med den 14 augusti kommer metron att köra med tätare intervall under rusningstider. Metrons turintervall anpassas till det större passagerarantalet. I fortsättningen avgår metron från Nordsjö, Mellungsbacka och Stensvik med 5 minuters intervaller på tisdagar, onsdagar och torsdagar under rusningstid. Mellan Östra centrum och Hagalund går metron med 2,5 minuters mellanrum. På måndagar och fredagar avgår metron från Nordsjö, Mellungsbacka och Stensvik med 6 minuters intervaller.

Förändringen gör det möjligt att sätta in fler turer på de livligaste dagarna. Läs mer om tidtabellsändringarna för metron.

 

Undantag i tågtrafiken fortsätter

Vänligen observera att banarbeten på stambanan är fortfarande i gång och påverkar trafikeringen av HRT:s närtåg K, I och P samt VR:s tåg D, R och Z. Specialarrangemanget för HRT:s närtåg pågår fram till slutet av oktober. Läs mer om hur banarbetena påverkar tågtrafiken på stambanan och ringbanan i vårt separata meddelande.