Ny kortläsare i testbruk på Sveaborg

Vi förnyar betalning och våra biljetter och bakgrundssystem under 2024-2025. Först byter vi kortläsarna i kollektivtrafikmedel och vid stationerna. Den första kortläsaren togs i testbruk på Sveaborgs färjekaj 6.3 och nu är det dags att installera två nya kortläsare: en vid Fiskehamnens metrostation och en i stombuss på linje 600. I den nya kortläsaren köper du biljetten på samma sätt som nu dvs. med värde på HRT-kortet. Den kontaktlösa betalningen kommer att tas i bruk senare under 2024.

Nyheten har uppdaterats 20.3 när testbruket utvidgades med två nya kortläsare.

Tre nya kortläsare i testbruk

Den första nya kortläsaren installerades på Sveaborgs färjekaj 6.3. Efter det har vi utvidgat testbruket så att det finns en ny kortläsare vid Fiskehamnens metrostation och en i en stombuss på linje 600. Följande i tur är en spårvagn och ett närtåg samt vissa metrostationer. I och med att vi säkerställt att den nya, installerade kortläsaren fungerar bra, installerar vi nya kortläsare.

Vi testar noggrant att kortläsaren fungerar och är driftsäker innan vi installerar flera. Vi berättar mer om hur installation av de nya kortläsarna framskrider när testet upphör och tidtabellen blir klar.

Så här använder du den nya kortläsaren

UusiLukija_hslfi_suomi3.jpg

Du köper biljetten i den nya kortläsaren på samma sätt som i den gamla: först väljer du zonerna och sedan visar du upp ditt HRT-kort. Den kontaktlösa betalningen kommer att tas i bruk senare.

I den nya kortläsaren visas zonerna i två separata vyer när du befinner dig i B-, C- eller D-zon. Du kan flytta mellan de två olika vyerna med pilen som finns i högerkant. Sveaborg ligger i zon A så där visar kortläsaren biljetterna i en och samma vy.

Se anvisningar och tips för hur använda kortläsare här

Nya kortläsare ett första steg mot smidigare resor

De nya kortläsarna är en del av ett större projekt där vi förnyar biljetter och betalning samt våra bakgrundssystem. Syftet med projektet är att bygga ett helt nytt kontobaserat bakgrundssystem för biljetter och betalning samt förnya alla ca 4 200 kortläsare som finns ombord på trafikmedel och vid stationerna. Enligt den nuvarande tidtabellen kommer alla kortläsare att vara utbytta till nya senast i slutet av 2024.

Kortläsarna behövs bytas ut för att vi senare kan ta kontaktlös betalning i bruk. Den kontaktlösa betalningen innebär att du kan betala enkelbiljetten genom att visa upp ditt Visa- och Mastercard-kort för kortläsaren.

I och med förnyelsen strävar vi efter att det är enkelt och smidigt att resa och köpa biljetten. Den digitala tjänsten blir enklare och den som vill uträtta ärenden via självbetjäningskanaler kan göra det. Du kan även i fortsättningen köpa och ladda HRT-kortet i de fysiska försäljningsställen: i kiosker och butiker.