Stadscykelsäsongen startar 1.4. Är du redo?

Stadscyklarna är ett tecken på att våren är här. Stadscyklarna börjar rulla på Helsingfors, Esbos och Vandas gator den 1 april men du kan köpa abonnemang från och med 21.3. Stadscykelsäsongen slutar i slutet av oktober. Reseplaneraren visar stationerna, antalet lediga cyklar och rutterna till stationerna i realtid.

HSL-kaupunkipyorat-hsl.fi etusivun nostokuva, ilman tekstiä (1).png

Den nya stadscykelsäsongen startar 1.4. Helsingfors och Esbo har en gemensam stadscykeltjänst men Vanda har en egen. Dessa två olika system kommunicerar inte med varandra. Du kan köpa abonnemanget för hela säsongen redan nu. Andra abonnemang kan köpas när säsongen startar.

Köp ett abonnemang för hela säsongen, för en månad eller för en dag

Du kan köpa abonnemang i Helsingfors och Esbo via adressen  hsl.fi/sv/stadscyklar. Ett abonnemang för hela säsongen, dvs. sju månader, kostar 35 euro. Från och med början av säsongen kan du köpa även kortare abonnemang dvs. t.ex. för en vecka eller för en dag. Abonnemanget för en dag kostar 5 euro och för en vecka 10 euro.

I Vanda kostar hela säsongen 30 euro och du kan köpa abonnemang via en ny app Vandas stadscyklar. Även i Vanda kan du köpa andra abonnemang när säsongen startat: för en vecka eller för en dag. Abonnemang för en dag kostar 5 euro och för en vecka 10 euro. Endast i Vanda är det möjligt att också betala för användning av stadscyklar per minut.  

I alla abonnemang ingår ett obegränsat antal cykelturer under abonnemangets giltighetstid: i Helsingfors och Esbo kan cykelturen vara högst 30 minuter och i Vanda högst 60 minuter åt gången. Ifall du cyklar längre än 30 minuter åt gången debiteras en euro för varje påbörjad halvtimme. Den maximala användningstiden för stadscyklarna är 5 timmar per gång. För överskriden tid debiteras en förseningsavgift på 80 euro.

Registrera dig och hyr

Stadscyklarna fungerar på samma sätt som förra året i Helsingfors och Esbo. För att kunna registrera dig behöver du HRT-konto. Du kan registrera dig som användare av tjänsten via vår stadscykelsida. I samband med registreringen ska du ange uppgifterna på ditt betalkort. Välj en fyrsiffrig PIN-kod och systemet ger dig en personlig cyklist-ID. Du behöver din cyklist-ID och PIN-kod när du hyr en cykel vid stationen.

Du kan registrera dig och hyra Vandas stadscyklar via appen Vandas stadscyklar. Ladda ner appen från applikationsbutiken och följ anvisningar. Mer information om stadscyklarna i Vanda hittar du här. 

Alla stadscykelstationer i bruk i april

Vintern med mycket snö har påverkat installering av stationerna, och alla stationer kan inte tas i bruk i början av april. Målet är att alla stationer är i bruk i april. Reseplaneraren visar enkelt alla tillgängliga cykelstationer. Om du har tillåtit positionering, visar Reseplaneraren cykelstationer nära dig, antalet tillgängliga cyklar och rutten till stationen. Samma uppgifter får du när du anger din adress i Reseplaneraren. Reseplaneraren hittar du i HSL-appen och på HRT:s webbplats.

Totalt finns det 4 600 cykelstationer och 4 600 cyklar i Helsingfors och Esbo. Det finns 347 cykelstationer i Helsingfors och 110 cykelstationer i Esbo. I Vanda finns det sammanlagt 1 000 cyklar och 120 cykelstationer.  

 

Tre tips för användning av stadscyklar

  1. Om cykelstationen är fullsatt, hyr gärna en cykel som har returnerats bredvid ett cykelställe - så håller vi stationerna renliga. 
  2. Om du upptäcker att en cykel är sönder, vänd sadeln bakåt som tecken åt servicepersonalen och andra stadscyklister. Kom ihåg också att göra en felanmälan så att servicepersonalen vet att komma underhålla cykeln och den kan tas i bruk så snabbt som möjligt. Länk till felanmälan finns här: hsl.fi/sv/stadscyklar/respons  
  3. Kolla när du returnerar cykeln att skärmen på cykeln visar att returneringen lyckats.  

Kontaktuppgifter för kundservicen i Helsingfors och Esbo

Telefonnummer till kundservicen är 09 4257 8810 och e-postadressen contact@citybikefinland.fi. Telefontjänsten har öppet må-fre kl 7–19 och lö-sö kl. 9–17. 

Bakom genomförandet av stadscykelsystemet står Stadstrafik Ab i Helsingfors och Esbo stads Teknik- och miljösektor. Tjänsten upprätthålls av CityBike Finland. Helsingforsregionens trafik HRT ansvarar för digitala tjänster, marknadsföring samt kundrelationer. Clear Channel Suomi oy ansvarar för reklammedium och partnerskap. 

 

Kontaktuppgifter för kundservicen i Vanda

Telefonnummer till kundservicen är 09 4257 8815 och e-postadressen contact@citybikevantaa.fi. Telefontjänsten har öppet må-fre kl 7–19 och lö-sö kl. 9–17. 

Stadsmiljöns verksamhetsområde i Vanda stad svarar för stadscykeltjänsten. Tjänsten upprätthålls av CityBike Finland. Helsingforsregionens trafik HRT ansvarar för digitala tjänster, marknadsföring samt kundrelationer. Clear Channel Suomi oy ansvarar för reklammedium och partnerskap.