Nya stomlinjer 300, 400 och 600 börjar trafikera 15.8 – övergång till vintertidtabeller orsakar ruttändringar i busstrafik i Mellersta och Västra Vanda och i nordöstra Esbo

När vintertidtabellen börjar gälla måndagen den 15 augusti sker det ruttändringar i busstrafiken särskilt i Mellersta och Västra Vanda och i nordöstra Esbo. Tre nya stomlinjer, 300, 400 och 600, börjar trafikera med hög turtäthet. En del av de gamla linjerna läggs ner eller det sker ruttändringar på linjerna.

HRT:s trafik övergår till vintertidtabeller måndagen den 15 augusti. Då börjar de nya stomlinjerna 300, 400 och 600 trafikera. Det sker även ruttändringar i busstrafiken särskilt i Mellersta och Västra Vanda och i nordöstra Esbo. En del av de gamla linjerna läggs ner eller det sker ruttändringar på linjerna. 

En del av skollinjerna övergår till vintertidtabeller eller har extra turer redan under den vecka som föregår början av vintertidtabellsperioden. Mer information hittar du i vårt separata meddelande.

Majoriteten av U-linjerna börjar köra enligt vintertidtabell torsdagen den 11 augusti. Tidtabellen för linje U848 ändras redan måndagen den 8 augusti. En ny linje, U195, börjar trafikera torsdagen den 11 augusti. Linjen kör rutten Lojo – Virkby – Sjundeå mh – Störsvik – Käla – Överby. Rutten och tidtabellen för linje U195 i Reseplaneraren

Förändringar i Helsingfors 

Spårvagnslinje 10 kör inte till Lillhoplax från och med den 15 augusti och linje 3 kör tillfälligt till Tölö hall i stället för Granvägen. Detta på grund av gatuarbeten på Korpasbackavägen och byggandet av en ny spårvagnsdepå i Brunakärr som beräknas pågå fram till augusti 2023. Mer information hittar du i vårt separata meddelande.

Spårvagnarna återgår till att köra via Böle station och på Helsingegatan den 15 augusti. Avbrottet i spårvagnstrafiken i Tölö, dvs. avvikelsen som gäller linjerna 1, 2 och 8, blir dock två veckor längre än planerat och spårvagnslinjerna 1, 2 och 8 går längs Mannerheimvägen i stället för Tölö fram till söndagen den 28 augusti.Mer information om undantagsrutterna för spårvagnslinjerna 1, 2 och 8 hittar du i vårt separata meddelande.

Den 15 augusti börjar vintertidtabellen gälla i metrotrafiken. Det innebär att metron går mellan Hagalund och Östra centrum med 3 minuters mellanrum ca kl. 6.30-9 och kl. 14.15-17.45. Från Nordsjö, Mellungsbacka och Mattby går metron med 6 minuters mellanrum. Mer information hittar du i vårt separata meddelande. 

Förändringar i Vanda 

Det kommer att inrättas tre nya stomlinjer i Västra Vanda: 

  • 300 Elielplatsen – Hasselbacken – Myrbacka 
  • 400 Elielplatsen – Mårtensdal – Vandaforsen 
  • 600 Järnvägstorget – Herrgårdsforsen – Flygplatsen 

Stomlinjerna är busslinjer som kör med metroliknande turintervaller och punktlighet. Stomlinjebussarna kännetecknas av orange färg. Stomlinjerna har öppen biljettförsäljning, vilket betyder att du kan stiga på bussen också genom mittdörren. 

Dessutom sker det ruttändringar i busstrafiken i Mellersta och Västra Vanda. I fortsättningen erbjuder linjenätet i området bättre anslutningsförbindelser till stationerna i Myrbacka och Aviapolis. Trafikutbudet minskar på sträckor med få påstigningar.  

Nattbusslinjenätet ändras så att det motsvarar den nya dagtrafiken. 

Mer information om förändringar i linjenätet i Mellersta och Västra Vanda samt i nordöstra Esbo.

Förändringar i Esbo 

Förändringar i linjenätet påverkar också nordöstra Esbo. I norra Esbo förbättras kollektivtrafikförbindelserna till Jumbos område. En ny linje, 522, börjar trafikera i Fågelberga. Linjen kör från Fågelberga till Alberga. Mer information om förändringar i linjenätet i nordöstra Esbo.

Beställ linjespecifik information om förändringar 

Du kan hitta linjespecifik information om förändringar genom att söka linjen på sidan Störningar och ändringar. Genom att logga in på hsl.fi kan du också lägga till och få information om ändringar på dina favoritlinjer. Logga in på hsl.fi och välj ”Mina val” för att se dina favoritområden, -linjer och -hållplatser.