Blogi: Tapiolan ja Leppävaaran linjastosuunnitelma käynnistyy

Julkaistu 6.7.2021

Olemme aloittaneet Tapiolan ja Leppävaaran alueiden bussireittien suunnittelun
siihen tilanteeseen, jossa pikaraitiotie 550 on aloittanut liikennöinnin Itäkeskuksen ja Keilaniemen välillä. Pikaraitiotie 550 korvaa runkobussilinjan 550 (Itäkeskus–Westendinasema). Pikaraitiotie kulkee pääosin samaa reittiä kuin runkobussi, mutta päätepysäkki sijaitsee Keilaniemessä eikä linja kulje Tapiolan kautta.

Tapiolan ja Leppävaaran ympärille on valmistunut vuoden sisällä kaksi isompaa linjastosuunnitelmaa: Hämeenlinnanväylän ja Vihdintien sekä Länsimetron jatkeen linjastosuunnitelmat. Tässä linjastosuunnitelmassa huomioidaan aikaisempien linjastosuunnitelmien tuomat muutokset Tapiolan ja Leppävaaran alueille.

Linjastosuunnitelmamme keskeisimmät tavoitteet

  • ymmärtää alueen asukkaiden liikkumista ja tarpeita joukkoliikenteen käytölle
  • suunnitella alueelle mahdollisimman monelle toimivat joukkoliikenneyhteydet
  • varmistaa sujuvat joukkoliikenneyhteydet Tapiolan ja Leppävaaran välillä myös sen jälkeen, kun pikaraitiotie 550 on aloittanut liikennöinnin
  • tarkastella ja huomioida ympäröivien alueiden linjastosuunnitelmien vaikutukset suunnittelualueelle
Tapiolan ja Leppävaaran linjastosuunnitelman suunnittelualue rajautuu Leppävaaran pohjois- ja itäpuolella Espoon kaupungin rajaan ja Etelä-Espoossa Matinkylän ja Kehä II:n itäpuolelle.

Suunnittelualueen linjoista tarkastelussa on mukana 52 (liikennöi 16.8.21 alkaen), 104, 111, 112, 113, 114, 115, 118 / 118B, 201B, 202, 203, 502, 548, 549, 552 (liikennöi 15.8.21 asti) ja 555 / 555B.

Suunnittelutyö käynnistyy elokuussa liikkumiskyselyn siivittämänä ja taustatietoihin, kuten asukas- ja työpaikkamääriin ja nykyisten bussilinjojen käyttäjämääriin tutustumalla. Tavoitteenamme on, että ensimmäiset linjastoluonnokset olisivat valmiina loppusyksystä.

Lopulliseksi linjastoksi valitsemme sen vaihtoehdon, joka täyttää matkustajien tarpeet parhaiten. Tavoite on, että suunnitelma valmistuu loppuvuodesta 2021. Tiivistä yhteistyötä tehdään teidän asukkaiden sekä Espoon kaupungin kanssa koko työn ajan.

Pikaraitiotie 550:n liikennöinti Itäkeskuksen ja Keilaniemen välillä käynnistyy aikataulun mukaan vuonna 2024, jolloin myös tässä suunnitelmassa käsiteltävät muutokset tulevat voimaan.

Kuva suunnittelun etenemisestä, aluksi kerätään asiakkailta tietoa ja ideoita liikkumiskyselyllä, työpajalla ja blogikommenteilla. Luonnos julkaistaan syys-lokakuussa kommentoitavaksi. Sitten suunnitelma viimeistellään ja se menee päätöksentekoon joulukuussa 2021. Muutokset liikenteeseen toteutetaan arviolta 2024.

Miten sinä voit osallistua suunnitteluun?

Kaikista paras paikka vaikuttaa on pian julkaistava liikkumiskysely! Mitä enemmän saamme vastauksia alueella liikkuvilta, sitä paremmat mahdollisuudet meillä on ymmärtää liikkumistarpeita ja suunnitella alueen bussiliikenne parhaalla mahdollisella tavalla.

Liikkumiskyselyn tuloksista meille varmasti nousee esille erilaisia kysymyksiä, joita tulemme teiltä asiakkailta kysymään joko työpajoissa tai täällä blogiteksteissä. Lisäksi kerromme suunnittelutyön etenemisestä, ja blogitekstejä kommentoimalla voit osallistua suunnitteluun työn eri vaiheissa. Me suunnittelijat luemme kaikki kommentit läpi ja vastaamme työhön liittyviin kysymyksiin. Tätä kautta voit myös olla yhteydessä meihin suunnittelijoihin. Palautetta on mahdollista jättää myös palautejärjestelmäämme ja asiakaspalvelumme kautta.

Kerromme osallistumismahdollisuuksista lisää työn edetessä, joten pysy kuulolla!

Hienoa, olet löytänyt Tapiolan ja Leppävaaran linjastosuunnitelman blogiin! Tämä blogi toimii virallisena vuorovaikutuskanavana, jota me HSL:n joukkoliikennesuunnittelijat päivitämme. Täällä voit keskustella meidän kanssamme. Osallistu suunnitteluun ja vaikuta!

Teemme suunnittelua syksyn 2021 ajan. Muutokset linjastoon toteutetaan arviolta vuonna 2024. Lue lisää Tapiolan ja Leppävaaran linjastosuunnitelmasta täältä.

Kaikki blogitekstit Tapiolan ja Leppävaaran linjastosuunnitelmasta